Boeren willen maandag ‘heel Nederland plat leggen’

0
498

Foto: Rijkswaterstaat
REGIO – Boze boeren roepen op hun eigen communicatiekanalen op om maandag ‘heel Nederland plat te leggen’. Protestplekken die daarbij worden genoemd zijn de Rotterdamse haven, Rotterdam The Hague Airport, vliegveld Schiphol en distributiecentra voor levensmiddelen.

De oproep op Whatsapp en Telegram wordt massaal gedeeld en onderschreven. “Onze regering is nog niet onder de indruk van de acties van de agrarische sector en plattelanders. Tijd voor grote acties vanaf maandag 4 juli 2022. Nederland dicht, maar hou het netjes”, luidt een van de oproepen. Met hun protesten keren de boeren zich tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Aanhoudingen
In Oost-Nederland zijn tien mensen aangehouden voor vergrijpen tijdens de boerenprotesten van gisteren, die op verschillende plekken escaleerden. Dat meldt de Landelijke Eenheid van de politie. De aanhoudingen zijn onder meer verricht voor openlijke geweldpleging, blokkades van de snelweg en poging tot doodslag. De politie verwacht nog meer arrestaties.

Verbolgen boeren braken dinsdagavond ook door een politieblokkade bij het huis van stikstofminister Van der Wal. Ze leegden een giertank in de buurt van de ministerswoning. Vanwege de onveilige situatie voor de politie grepen agenten niet meteen in. Ook in Stroe werd gisteren een politieauto aangevallen. Relschoppers bewerkten een busje met grote hamers en stalen pijpen. In Stroe werd de ME ingezet.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.