Boskalis bergt met succes losgeslagen schip voor Nederlandse kust

0
275

Foto: Boing Boing
PAPENDRECHT – Boskalis heeft met succes het stuurloze schip Julietta D voor de kust van Zuid-Holland geborgen. Het schip was gisteren tijdens de storm Corrie in de problemen geraakt. De Julietta D lag voor anker voor de kust van IJmuiden, maar kwam in de problemen toen het anker brak en vervolgens in aanvaring kwam met een ander schip. Na de aanvaring maakte de Julietta D water en zijn de bemanningsleden per helikopter geëvacueerd. Vervolgens dreef het schip stuurloos richting de kust van Scheveningen en raakte daarbij een offshore platform.

De Sovereign, een grote zeesleper van Boskalis, was gisteren rond 16:00 uur ter plaatse, waarna niet veel later ook vier collega’s van Boskalis’ bergingsdivisie SMIT Salvage per helikopter aan boord werden gezet. Omstreeks 18:30 uur werd de eerste succesvolle sleepverbinding tot stand gebracht waarmee voorkomen kon worden dat het schip in de buurt van Monster op de kust zou lopen. De Julietta D is vervolgens uit voorzorg verder de zee op getrokken, in afwachting van een extra sleepboot. De sleepboot Multratug 18 van partner Multraship werd vervolgens rond 19:00 uur vastgemaakt maar door de zeer onstuimige omstandigheden moest deze verbinding helaas worden verbroken.

Vandaag omstreeks 01:00 uur was de Manta, een tweede grote zeesleper van Boskalis, geladen met bergingsmateriaal en een aanvullend team van bergers op locatie, waarna na zonsopgang met succes een tweede sleepverbinding is gerealiseerd. Daarmee ligt de Julietta D goed vast en wordt het schip naar de haven van Rotterdam gesleept waar zij aan het begin van de middag wordt verwacht.