Brief over dodenherdenking

0
878

Wim de Leur, voorzitter van het 4-mei Comité, heeft een brief geschreven over de aanstaande Dodenherdenking, die weer op de gebruikelijke manier gehouden kan worden, zonder Covid-beperkingen. Wij publiceren deze brief hier in zijn geheel.

Het 4-mei Comité heeft de afgelopen jaren bepaald niet stilgezeten. De gedenk-plaquette op het huis van Gerrit van Dalen, de bevrijdingsroute door heel Papendrecht, het pas verplaatste oorlogsmonument, de grote gedenkplaat bij de oorlogsgraven met de namen van Papendrechters die door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen, maar die buiten onze gemeente begraven liggen, het zijn allemaal voorbeelden van zaken waar het Comité zich voor heeft ingezet.

Maar één ding lukte niet; het gezamenlijk herdenken, het samen de twee minuten stilte beleven. Sinds 2019 is het drie jaar stil geweest bij het monument. Pas op 13 april van dit jaar mochten we ons daar weer verzamelen, toen het vernieuwde monument opnieuw onthuld werd door twee leerlingen van De Wielen en De Knotwilg. Twee basisscholen die betrokken zijn bij de adoptie van het monument.

Dat betekent ook dat we op 4 mei eindelijk weer de twee minuten stilte met elkaar kunnen beleven.

We zullen weer een herdenking hebben zoals we dat de afgelopen 10 jaar gewend zijn.

Muziek in de Grote Kerk
En reken maar dat er heel wat Papendrechters nu al volop bezig zijn met de voorbereidingen.Wat te denken bijvoorbeeld van Jolanda den Houter die, net als drie jaar geleden speciaal voor die 4e mei een geweldig koor heeft samengesteld, dat tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk een viertal prachtige stukken ten gehore zal brengen. Geselecteerd en begeleid door André de Jager, onze stadsorganist, samen met Alisa van Dijk op viool en Michiel Kooijman op ‘snaredrum’.

Het zijn allemaal ontroerende stukken, die veel emotie zullen opwekken bij iedereen die er die avond bij is.

Hymn to the Fallen en het Theme van Schindlers List, om er maar twee te noemen. Jolanda en haar koor zijn al weken aan het repeteren. En zo zijn er zo veel mensen bezig om er weer een bijzondere bijeenkomst van te maken. De sprekers bijvoorbeeld.

Zoals Emma Donk, die de week na 4 mei eindexamen moet doen, maar die toch zo dapper is om haar gedachten over dat moeilijke thema ‘herdenken’ met iedereen te delen. Zij spreekt als laatste. Als eerste neemt onze burgemeester, mevrouw Jetten, het woord. Juist in de afgelopen weken was ze voortdurend in gesprek met het 4-mei Comité en de Veteranen om een lang gekoesterde wens van het Comité, een mooier monument, in vervulling te laten gaan.

Gesproken bijdragen
En dan onze plaatsgenoot, Luitenant-Kolonel Marco de Haas, die de laatste jaren in het buitenland was gestationeerd. Eerst in de Verenigde Staten en nu bij de Nato in Brussel. Hij spreekt die avond namens de Strijdkrachten. Mevrouw Anita Stigter, raadslid, maar ook onder meer actief in de Elimkerk, spreekt namens het OKP (Overleg Kerken Papendrecht).

En steeds worden de korte toespraken van de sprekers afgewisseld door die prachtige muziek die André de Jager heeft voorbereid met alle musici.

Dat alles in de kerk perfect verloopt is, zoals altijd, te danken aan de koster, Bertus van Werkhoven, die er dit jaar ook voor zorgt dat alles via livestream gevolgd kan worden.

Twee minuten stilte
Stipt om 20.00 uur staan we aansluitend bij het monument, waar we met elkaar de ‘Twee minuten Stilte’ beleven. Die worden ingeluid door de beste trompettist uit de regio, Edward Renneberg, die de Taptoe speelt. Ondertussen staan de mannen en vrouwen van de Nationale Reserve strak in de houding. Vervolgens worden er drie kransen geplaatst voor het monument, door burgemeester Jetten, samen met Wim de Leur, voorzitter van het 4-mei Comité, namens de gemeente Papendrecht; door Marco de Haas en Emma Donk, namens de krijgsmacht en de jeugd en door Corrie van Middelkoop en Anita Stigter, als voorzitter en spreekster van het OKP.

En als dan de prachtige Koralen klinken van ons onvolprezen Excelsior, onder leiding van Ruud Welle, worden er bloemen gelegd op de oorlogsgraven. En overal staan de Papendrechtse Scouts. Ieder jaar opnieuw geven zij cachet aan de herdenking.

Het 4-mei Comité, naast de voorzitter bestaande uit Sandra Verdoorn, Jeanette Schenk en Peter-Jan van der Giessen heeft veel werk gestoken in de organisatie en de coördinatie van de herdenking, in de hoop en verwachting dat er op die avond honderden Papendrechters, jong en oud, acte de présence zullen geven.

U kunt dat doen door om 18.00 uur naar het kleine Joodse monument, tegenover de oude buurt Het Zand, te komen, van waar stipt om 18.15 de Stille Tocht begint.

Mocht u dat als te vermoeiend ervaren, dan bent u meer dan welkom om om 19.00 uur in de Grote Kerk aanwezig te zijn, waar dan de herdenkingsbijeenkomst begint. En als uw agenda u verhindert eerder aanwezig te zijn, zien we u graag om 19.55 uur bij de het vernieuwde monument voor de begraafplaats.

Herdenken, de 4e mei, de twee minuten stilte, het is meer dan ooit noodzakelijk in een wereld die er somberder uitziet dan we ooit na de Tweede Wereldoorlog hebben beleefd.

We hopen die avond honderden Papendrechters te mogen begroeten!

Wim de Leur
Voorzitter 4-mei Comité