Burgemeester Dordrecht eist perspectief voor horeca en cultuur

0
449

Foto: Rijnmond
REGIO – De horeca- en cultuursector moet meer ruimte krijgen om weer open te gaan. Dat zeggen de voorzitters van de Veiligheidsregio’s. Burgemeester Kolff van Dordrecht, die zitting heeft in het veiligheidsberaad, vindt dat de sectoren onevenredig hard zijn getroffen door de lockdown. “Er moet deze week een perspectief komen voor deze sectoren. Niet volgende week, maar deze week.”

Kolff stelde dinsdagmorgen op Radio Rijnmond dat de cultuursector en de horeca harder worden getroffen dan andere sectoren. “De horeca en de cultuursector gaan altijd als eerste dicht en ze mogen als laatste weer open. Dat is onverkwikkelijk als je weet dat we inmiddels weer met z’n allen mogen sporten en ook weer naar de winkel kunnen. De pijn moet eerlijker verdeeld worden.”

De voorzitters van de 25 Veiligheidsregio’s kwamen maandagavond bij elkaar voor overleg over de situatie. Ze hebben besloten dat er zo snel mogelijk een toekomstplan voor de horeca en cultuursector moet komen.

Acties
Dat sommige burgemeesters toestonden dat er afgelopen weekend horecazaken open gingen onder het mom van ‘demonstreren’, daar heeft Kolff geen goed woord voor over. “Daar is ook op gehandhaafd. We hebben nog altijd wetten in ons land, die democratisch zijn vastgesteld. Daar moeten we ons wel aan houden.”

Het recht op demonstreren is belangrijk, voegt Kolff daaraan toe, maar is niet oneindig. “Anders is het eind zoek. Dan kan ik volgende week met 200 kilometer per uur over de snelweg naar Groningen rijden en dan zeg ik dat ik demonstreer tegen de maximumsnelheid. Dat werkt niet.”

In Dordrecht waren vorige week twee acties. Winkeleigenaren plakten stadsborden met ‘Antwerpen’ door de stad. Horecazaken deelden zaterdag koffie en koek uit. “En op zich was dat allemaal ludiek en prima. Toch zijn er een paar zaken waar mensen binnen zaten. Die hebben een waarschuwing gekregen.” Er zijn dit weekend geen boetes uitgedeeld aan zaken die open waren.

Bron: mediapartner Rijnmond