Burgemeester Pieter Paans: ’te amicaal gedrag’

0
525

REGIO – Pieter Paans, de opgestapte burgemeester van Krimpenerwaard en oud-wethouder van Papendrecht, beloofde vlak voor zijn opstappen al minder amicaal om te gaan met de melder van grensoverschrijdend gedrag. Dat meldt Omroep West op basis van gesprekken met politici uit de gemeenteraad.

Om wat voor vorm van overschrijdend gedrag het gaat, willen de politici niet kwijt, behalve dat het zou gaan om ’te amicaal gedrag’. In ieder geval één medewerker stoorde zich zo erg aan het gedrag dat hij of zij niet meer met de burgemeester wilde en kon werken.

Eerder op de hoogte
Paans kondigde maandagavond zijn vertrek aan als burgemeester van Krimpenerwaard. Dat deed hij na een onderzoek door de gemeente zelf. De fractievoorzitters in de Krimpenerwaardse gemeenteraad waren eerder al op de hoogte gesteld van het voorval.

Het ‘gedrag’ van de burgemeester lag ten grondslag aan zijn vertrek. “Dit gedrag was, volgens de informatie via de gemeentesecretaris, met name zijn amicale omgang die werknemers kan storen”, laat Ad Struijs, fractievoorzitter Pro Krimpenerwaard weten. Voor één van de medewerkers ging dat gedrag te ver. De burgemeester zegt zelf “een persoon te zijn die dicht bij de mensen staat om verbinding te maken”. Dat dat is ervaren als grensoverschrijdend zegt Paans ’te betreuren’.

Burgemeester maakte excuses
“Hij vond het heel vervelend dat de melder zijn gedrag zo heeft ervaren en heeft zijn excuses naar de melder gemaakt”, vertelt Struijs, die bij een gesprek tussen de fractievoorzitters en de burgemeester was. “Ook heeft hij beloofd minder amicaal naar de melder te zijn en meer formeel zijn burgemeestersrol naar de melder uit te oefenen.”

“De burgemeester gaf aan dat hij hieraan meer rekenschap had moeten geven, dat niet iedereen amicaal gedrag van een burgemeester op prijs stelt of verwacht”, laat Struijs weten. Na het vertrouwelijke gesprek waren de politieke partijen voorzichtig geneigd de burgemeester een tweede kans te geven. Ook omdat er geen meldingen over Paans bij zijn vorige werkgevers bekend zijn.

Onafhankelijk feitenonderzoek niet afgewacht
Ondertussen liep er een onderzoek naar het handelen van de burgemeester. Struijs had liever gehad dat er een extern, zorgvuldig onderzoek zou plaatsvinden. Maar na het onderzoek van de gemeente zelf stapte Paans maandag al op. Waarom precies is niet duidelijk. “Onze partij betreurt het dat burgemeester Paans is vetrokken en dat niet eerst een onafhankelijk feitenonderzoek naar de gebeurtenissen heeft plaatsgevonden”, stelt Struijs.

Ook andere partijen vinden het vertrek jammer, maar de meeste vinden het wel een wijs besluit. “We zijn geschokt door het bericht dat naar buiten is gekomen. Het is ontzettend triest voor alle betrokkenen en enorm balen dat de burgemeester op heeft moeten stappen”, laat Irma Bultman, fractievoorzitter van CDA Krimpenerwaard weten. “Bij de gemeente is een melding binnengekomen van mogelijk grensoverschrijdend gedrag en dat moet je dan onderzoeken. Dat is netjes gebeurd allemaal en dat heeft onze burgemeester doen besluiten om direct ontslag te nemen”, vertelt VGBK-fractievoorzitter Pascal van der Hek.

‘Verstandig en enige juiste stap’
“Wij zijn zeer verrast en geschokt door de ontstane situatie. Wij betreuren het dat er met geen enkel woord wordt gesproken over de slachtoffer(s) van het voorval”, zegt Jeffrey Groen, fractievoorzitter van Leefbaar Krimpenerwaard tegen mediapartner RTV Krimpenerwaard. “We betreuren de aandacht die hier naar uit gaat. We geven die aandacht liever aan de inwoners van de Krimpenerwaard. We vinden het een verstandige en de enige juiste stap van de burgemeester.”

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.