College: geen geld voor gratis OV 66-plussers

0
76
Foto: RTV Dordrecht

PAPENDRECHT – Het college van B&W schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat men geen structurele financiële ruimte ziet om gratis openbaar vervoer aan te bieden aan 66-plussers in Papendrecht. Het college reageert hiermee op een motie van de PvdA die was ingediend op 29 september 2022, waarin werd gevraagd de mogelijkheid voor een dergelijke regeling te onderzoeken. Deze motie werd destijds aangenomen met alleen de stemmen van de VVD tegen.

Het college rekent voor dat een 2-ster abonnement (waarmee men vanuit Papendrecht ook naar omliggende gemeenten kan reizen) voor 65 plussers 630 euro per persoon kost. De doelgroep (66 plussers) bestaat volgens het college uit ruim 7300 inwoners. Van hen hebben er 1352 een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum. Het college komt uiteindelijk uit op een schatting van minimaal 190.000 euro aan uitvoeringskosten per jaar.

Hoewel het college benadrukt het belang te zien van een frequenter gebruik van het OV, concludeert men ook niets te zien in een experiment van een jaar, aangezien dit ten onrechte verwachtingen zou wekken bij gebruikers.

In een reactie stelt de PvdA dat het college hier een politieke keuze maakt. Onlangs werd volgens de PvdA een verhoging van 1 miljoen euro voor veiligheid voorgesteld. “Blijkbaar was daar wel geld voor te vinden”, volgens Derya Karso. Zij is van plan dit onderwerp in de gemeenteraad opnieuw aan de orde te stellen.