Cuyp tentoonstelling verlengd tot mei 2022

0
312
Conservator Sander Paarlberg van het Dordrechts Museum bij twee Valkhof-schilderijen van Aelbert Cuyp

DORDRECHT – Tot grote blijdschap van het Dordrechts Museum is het mogelijk ‘In het licht van Cuyp’ met twee maanden te verlengen. De succesvolle tentoonstelling over Aelbert Cuyp (1620-1691) en zijn invloed op Britse kunstenaars als Gainsborough, Constable en Turner, zou aanvankelijk 6 maart sluiten. Met medewerking van vele internationale bruikleengevers krijgt het publiek twee maanden extra de gelegenheid om deze ‘must see’ tentoonstelling te bezoeken. De nieuwe sluitingsdatum is vastgesteld op 8 mei.

Een omvangrijk tentoonstellingsproject als ‘In het licht van Cuyp’ zal niet snel herhaald worden. Het Dordrechts Museum werkte meer dan zes jaar intensief aan deze expositie. En met succes. Niet eerder zijn zoveel meesterwerken van Aelbert Cuyp in zijn geboortestad samengekomen, in combinatie met zoveel Britse topstukken. De recensies in de landelijke kranten zijn dan ook zeer positief en bezoekers reageren uiterst enthousiast.

Genieten van Cuyp
De lockdown van de afgelopen periode was dan ook een domper voor het Dordrechts Museum. Museumdirecteur Peter Schoon: “Begrijpelijk natuurlijk maar ook heel jammer, juist met zo’n uitzonderlijke tentoonstelling in huis. Stel je voor: de allermooiste werken van Aelbert Cuyp terug in Dordrecht naast werken van Gainsborough, Constable en Turner. En dan je deuren moeten sluiten. Nee, ik ben echt ontzettend blij met deze verlenging. We willen zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid bieden om deze tentoonstelling te bezoeken. Juist in deze tijd is samen genieten van kunst belangrijk”.

Cuyp-rage
Het verhaal over Cuyps leven en roem is opmerkelijk en niet eerder in een tentoonstelling verteld. In zijn eigen tijd was Aelbert Cuyp vooral lokaal bekend: hij woonde en werkte zijn hele leven in Dordrecht. Cuyps wereldwijde faam ontstond pas na zijn dood, en was opvallend genoeg eerst vooral een Engelse aangelegenheid. Halverwege de achttiende eeuw ontstond in Engeland een ware Cuyp-rage: zijn landschappen werden razend populair bij Engelse verzamelaars en landschapschilders. Het warme, mistige licht en ook Cuyps landelijke motieven inspireerden niet alleen Gainsborough, Constable en Turner, maar ook Britse kunstenaars als Richard Wilson, Richard Parkes Bonington, Augustus Wall Callcott, John Crome en talloze anderen.

Belangrijk voor Dordrecht
Ook cultuurwethouder Rik van de Linden reageert enthousiast op de verlenging: “Dit is fantastisch nieuws. Aelbert Cuyp is de belangrijkste schilder uit Dordrecht. Er zijn ongeëvenaard veel schilderijen van hem ’thuisgekomen’. Een unieke kans voor Dordtenaren en andere bezoekers. Ik hoop dat er nu alsnog heel veel mensen komen. Het Dordrechts Museum werkt samen met de gemeente aan een programma in de wijken. Daar maken bewoners middels workshops en een bezoek aan het museum kennis met deze grote Dordtse schilder. Dit soort projecten zijn heel belangrijk en kunnen door de verlenging nu ook weer doorgang vinden”.

Nieuwe bruiklenen
Verlenging van een tentoonstelling met zoveel topstukken is niet eenvoudig. Verreweg de meeste bruikleengevers gingen akkoord. Voor een vijftal werken moest vervanging gezocht worden. Het museum kon daarbij een beroep doen op particuliere verzamelaars met werken van Cuyp die niet eerder tentoongesteld zijn. Er was een grote bereidwilligheid om een succes te maken van ‘In het licht van Cuyp’, zowel van de al betrokken internationale musea en particulieren als van deze nieuwe bruikleengevers. De openingstijden zijn ook tijdens de verlenging verruimd en tickets zijn online, via www.dordrechtsmuseum.nl, te bestellen.

Andere exposities ook verlengd
‘In het licht van Cuyp’ is niet de enige tentoonstelling in het Dordrechts museum die verlengd wordt. Ook de tentoonstellingen ‘Elisabeth en de Vloed’ en de hedendaagse kunst expositie ‘Arturo Kameya’ worden verlengd. Beide exposities lopen door tot en met 8 mei.