Foto’s: Hans Hulswit
PAPENDRECHT – Voor de eerste maal na de pandemie zijn in Papendrecht en elders in Nederland de gevallenen herdacht in aanwezigheid van publiek. Op de plechtigheden in Papendrecht kwamen vele belangstellenden af.

Zoals voor de coronaperikelen gebruikelijk begon het programma bij het Joods monument bij de Kraaihoek. Daarna vond in de Grote kerk de herdenkingsbijeenkomst plaats. Meerdere sprekers voerden hier het woord, onder wie burgemeester Annemiek Jetten, luitenant-kolonel Marco de Haas en namens de jonge generatie Eva Donk. Voorzitter van het 4-mei Comité Wim de Leur praatte het geheel aan elkaar. Net als de andere sprekers legde hij een verband tussen onze vrijheid en de oorlog in Oekraïne.

Een groepje Oekraïense vluchtelingen had te kennen gegeven aanwezig te willen zijn bij de herdenking. Zij waren aanwezig in de kerk en legden na de twee minuten stilte bij het oorlogsmonument bloemen. Het was voor hen zichtbaar een emotionele gebeurtenis.

Tot slot werden er bloemen en kransen gelegd bij de oorlogsgraven op het kerkhof. Daar zijn onder meer zeven vliegers begraven van de Lancaster Popeye die in november 1944 in Papendrecht neerstortte.