Dordrecht viert 450 jaar Eerste Vrije Statenvergadering

0
174

DORDRECHT – In het weekend van 9 en 10 juli organiseren het Hof van Nederland en de Dordtse cultuurinstellingen het Hoffestival Dordrecht. Het thema is 450 jaar verbonden in vrijheid.

Dordrecht viert dit jaar feest. Rond museum Hof van Nederland wordt een cultureel festival voor jong en oud georganiseerd om stil te staan bij 450 jaar Eerste Vrije Statenvergadering. Deze bijeenkomst in 1572, was een belangrijk moment in de Nederlandse geschiedenis. Een eerste stap naar een onafhankelijk Nederland werd uitgestippeld. Wouter Kolff, burgemeester van Dordrecht zegt hierover: “Tijdens de historische Eerste Vrije Statenvergadering in 1572 werd de basis gelegd voor het Nederland van nu. Een onafhankelijk land. Waar we vrij zijn om te denken wat we denken, geloven wat we geloven en te zijn wie we zijn. Het is juist ook in deze tijd waar vrijheid onder druk staat, belangrijk hier bij stil te staan en hier gevolg aan te geven.”

Hoffestival Dordrecht
Tijdens het Hoffestival gaan bezoekers de dialoog aan over thema’s als vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. In dit weekend is iedereen van jong tot oud welkom bij de verschillende activiteiten, met speciale aandacht voor jongeren en kinderen. Geniet bijvoorbeeld van de Radman – een theatervoorstelling in een heus Reuzenrad op het Statenplein. Luister naar muziek op het Hof, ruik de geur van 1572 en doe mee met de Hofscènes. Laat je verrassen door een kunstroute in de Kloostertuin, ga in gesprek met een andere Dordtenaar in ‘Blaatpraat’ of doe mee aan het verbeelden van een fluistergedicht. Kijk terug in de tijd naar de oude Hoffeesten of maak van jezelf een vrijheidsstrijder.

Museum Hof van Nederland
Breng een bezoek aan het vernieuwde museum Hof van Nederland waar je beleeft hoe wij in Nederland omgaan met onze vrijheden, vroeger en nu, verteld vanuit verschillende perspectieven. Aan de hand van belangrijke historische gebeurtenissen, zoals de Eerste Vrije Statenvergadering, kom je meer te weten over onze vrijheden en word je uitgedaagd om naar het heden te kijken en beter inzicht te krijgen in wat vrijheid voor jou betekent. Laat je met een audiotour rondleiden door Raven van Dorst, Kiza Magendane of Astrid Sy. Deze ‘Vrije Geesten’ dagen je uit om anders te kijken naar de verschillende verhalen in het museum en geven hun eigen kijk op vrijheden. Of ga in de escapetour voor de gilden op zoek naar de documenten waarin de privileges van de stad zijn vastgelegd. Voor de jongste bezoekers is er een speciale kindertour waar zij de Griffioen, die in het wapen van Dordrecht staat, uit zijn fantasiewereld kunnen bevrijden.

450 jaar onafhankelijk Nederland
Dit jaar vieren en herdenken we dat 450 jaar geleden de eerste stappen werden gezet richting een onafhankelijk Nederland. Een belangrijke stap in dit proces was de Eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht waarin de Hollandse steden een belangrijke stap zetten in de strijd om vrijheid en verdraagzaamheid, die nu zijn vastgelegd in onze grondwet. Samen met 41 andere gemeenten geeft Dordrecht met allerlei activiteiten uiting aan de herdenking en viering van de Geboorte van Nederland. We besteden daarbij aandacht aan de vier waarden die zowel toen als nu een belangrijke rol spelen: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid.

Eerste Vrije Statenvergadering
Dordrecht speelt in 1572 een cruciale rol. Willem van Oranje geeft opdracht een Statenvergadering voor de provincie Holland te organiseren. Dordrecht organiseert de geheime vergadering in de Statenzaal in het Hof van 19 tot en met 23 juli 1572. Het is zelfs illegaal, want de koning heeft geen toestemming gegeven. Twaalf Hollandse steden besluiten Willem van Oranje steun en geld te geven. Zo leveren ze een belangrijke bijdrage aan de militaire successen in het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Tijdens het Hoffestival Dordrecht zijn er diverse lezingen over Willem van Oranje, Dordrecht en 1572.

Een breder programma
Het programma 450 jaar Eerste Vrije Statenvergadering 1572-2022 bestaat uit diverse onderdelen. Op 18 juni gaan jongeren uit heel Nederland met elkaar in gesprek over vrijheid, veiligheid, klimaat en wonen tijdens de Jongerentop in het stadhuis. Op 8 juli komen burgemeesters, kinderburgemeesters en jongeren uit meer dan 41 gemeenten bijeen in de Augustijnenkerk om zich te laten inspireren en in gesprek te gaan over de toekomst van onze vrijheden. Dit voorjaar zijn diverse projecten voor en door jongeren opgestart, waaronder een reeks Meet-ups (Music and Talks) door Bibelot, Kunstmin, de Bibliotheek AanZet en ToBe cultuurcentrum. Daarnaast reist door Dordrecht een tentoonstelling over de Geboorte van Nederland – nu te zien in het Stadskantoor en de Ontmoetingskerk. Het volledige programma vindt u op: Website Hoffestival Dordrecht