Dordrecht werkt hard aan opvang vluchtelingen

0
103

Foto: RTV Dordrecht
DORDRECHT – In het Crownpointgebouw aan de Spuiboulevard in Dordrecht worden eind volgende week 600 Oekraïense oorlogsvluchtelingen opgevangen. De afgelopen week is er hard gewerkt om het gebouw van kantoor- naar woonruimte te transformeren. “Er is een nieuwe vloer gelegd, er zijn wandjes geplaatst en mensen kunnen nu douchen,” vertelt Pauline Niersman van de gemeente Dordrecht.

De Dordtse burgemeester Wouter Kolff kreeg donderdagmiddag een rondleiding. “Bizar wat er allemaal gedaan is om een geschikte woonruimte voor de vluchtelingen te realiseren.” Elk van de 25 veiligheidsregio’s moeten 2000 vluchtelingen per regio opvangen. “Een deel kan hier terecht en een ander deel wordt binnenkort opgevangen op een boot.” Daar zou het gaan om 200 vluchtelingen, waar mogelijk ook hulpbehoevende Oekraïners terecht kunnen.

Andere eisen
Niet alleen kunnen de vluchtelingen aan de Spuiboulevard eten en slapen. Ook is er de mogelijkheid tot een bezoek aan de dokter en wordt er op de begane grond ook een kinderopvang gecreëerd. Pauline: “Daar kunnen mensen ook een bakje koffie krijgen en worden er magnetrons neergezet waar zij buiten de maaltijden om ook iets kunnen snacken, bijvoorbeeld.” Voor dat zo ver was, heeft ook de brandweer gecontroleerd op de brandveiligheid en heeft de GGD een rondje door het pand gedaan. “Een woonruimte moet aan hele andere eisen voldoen, dan een kantoorpand. Zo hebben we moeten zorgen voor extra ventilatie en hebben we op glazen wanden folie geplakt voor de privacy.”

Naar school
Toch is volgens de burgemeester niet alleen de opvang belangrijk. Maar volgens hem moeten de kinderen bijvoorbeeld ook naar school kunnen. “Maar daar wordt de komende week nog heel hard aan gewerkt, en we zullen als de vluchtelingen er zijn nog wel tegen dingen aanlopen, maar dat lossen we dan zo snel mogelijk op.”

Papendrecht
In Papendrecht is inmiddels een aantal vluchtelingen opgevangen in het Leonardo hotel. Ook de conciërgewoning bij De Lage Waard aan de Vijzellaan wordt geschikt gemaakt voor opvang.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner RTV Dordrecht.