Dordtenaar Frits Baarda brengt zijn Ode aan de Dordtse Brug

0
82
Foto: RTV Dordrecht

DORDRECHT – De Engelenburgerbrug, dat is waar de fascinatie voor journalist en fotograaf Frits Baarda voor Dordtse bruggen begon. De Dordtse journalist heeft in drie jaar ruim zevenhonderd bruggen van over het hele eiland gedocumenteerd. Dit monnikenwerk is gebundeld in zijn boek ‘Alle 704 bruggen van Dordt’, waarvan woensdag het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan de Dordtse wethouder Rik van der Linden.

In zijn boek stelt Baarda de vraag: Hoe tekenen deze ruim zevenhonderd bruggen de Dordtse identiteit? Geen brug sloeg hij over, want in zijn optiek is zelfs een plank tussen twee weilanden een brug. Spectaculair of ongezien, ze staan allemaal in het boek.

Een hoofdrol is weggelegd voor de Engelenburgerbrug. Met de renovatie van de brug bij het Blauwpoortsplein, waar vroeger de Blauwpoort stond, waren miljoenen euro’s gemoeid. De brug verbindt het Nieuwe Werk, het eilandje uit de 15e eeuw, met de rest van de binnenstad samen met de Roobrug en de Lange IJzeren Brug die beide natuurlijk ook in het boek naar voren komen.

De Engelenburgerbrug ligt aan het eind van de Hoge Nieuwstraat, waar Baarda al veertig jaar woonachtig is. Zo kwam het dat hij tijdens de verbouwing iedere dag langs de brug wandelde, en zich steeds afvroeg wat de waarde van een brug is, wat eigenlijk wel en niet als brug kwalificeert en wat een brug voor mensen betekent. Het bleek de start van een megalomaan project, waar met de publicatie van zijn boek nu een einde aan is gekomen.

Foto: RTV Dordrecht

Benieuwd geworden naar andere verhalen achter Dordtse bruggen? Vanaf vrijdag 19 mei is het boek beschikbaar in Dordtse boekhandels en op allebruggenvandordrecht.nl. Het eerste exemplaar van het boek wordt woensdagavond 17 mei overhandigd aan wethouder Van der Linden, tijdens een avond over bruggen. De avond wordt georganiseerd door stichting De Stad in het Nationaal Onderwijsmuseum. Die stichting zet zich in voor de verbetering van de architectuur en openbare ruimte in Dordrecht.

Gedurende een avondvullend programma komen naast Frits Baarda ook architect René van Zuuk, de man achter de Prins Clausbrug, gemeentelijk projectleider Peter de Vet, die ging over de renovatie van de Engelenburgerbrug en stadskunstenaar Anja de Jong aan het woord. Die laatste zal een preview geven van haar nieuwste fotoproject. De avond wordt geleid door filmmaker Evelyn Jansen en is gratis te bezoeken. Aanvang is om 20:00 uur.

Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.