Dordtse burgemeester Kolff: ‘geen dwang bij noodopvang asielzoekers’

0
181

Foto: RTV Dordrecht
REGIO – Het kabinet moet gemeenten niet gaan dwingen opvangplekken voor asielzoekers beschikbaar te stellen. Gebeurt dit wel, dan wordt de boel opscherp gezet. Dat zegt de Dordtse burgemeester Kolff, ook voorzitter van de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.

Maandagavond liep het overleg tussen staatssecretaris Van der Burg en de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s vast. Het kabinet wil dat gemeenten ruimte beschikbaar stellen voor asielzoekers maar de gemeenten willen van het kabinet eerst duidelijkheid geeft over toekomst en financiering. Bovendien kampen ook gemeenten met een personeelstekort waardoor begeleiding van asielzoekers in de knel komt.

Afschuiven van het probleem naar gemeenten te makkelijk
Sinds 2015 is het probleem gezamenlijk onderkent maar tot nu toe heeft het kabinet geen stappen genomen, zegt Kolff. “Dus dan wordt het wel erg makkelijk de problemen naar de gemeenten af te schuiven.” Over het plan van het kabinet om gemeenten tot opvang te gaan dwingen is Kolff duidelijk: “Dat gaat gewoon niet gebeuren. Daarmee zet je boel op scherp. Wat uiteindelijk moet, dat moet. Mensen buiten laten slapen of in overvolle opvangcentra is mensonterend. Maar het moet nu wel goed geregeld worden.”

Nieuw overleg
Veel gemeenten, waaronder ook Dordrecht, voelden zich overvallen door het kabinet. Burgemeesters willen eerst met hun achterban overleggen voordat er besluiten worden genomen. Staatssecretaris Van de Burg gaat terug naar het kabinet om de eisen van de gemeenten voor te leggen. Mogelijk later deze week komen de 25 burgemeesters en de staatssecretaris opnieuw bij elkaar om te praten over oplossingen. Ondertussen laat Vluchtelingenwerk Nederland weten dat de situatie onhoudbaar is.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner RTV Dordrecht.