Dorpsbehoud bij Proeverij en Open Monumentendag

0
410


Foto’s: aangeleverd

PAPENDRECHT – Stichting Dorpsbehoud doet dit jaar mee aan de Proeverij, georganiseerd door Sterk Papendrecht.

Op zaterdag 11 september van 10 tot 16 uur is er bij en in Museum Dorpsbehoud veel te beleven. Wegens groot succes op 17 juli is er weer de verkoopkraam met de boekenaanbieding 2e boek voor de halve prijs, ertepellers, maar ook (regeren is vooruit zien) warme gebreide slofjes, mooie geborduurde kleedjes. Bijzondere artikelen voor een ‘mooi prijsie’: een aantal ‘petereuliestellen’, ideaal voor draadjesvlees en stoofpeertjes of gewoon voor de sier.

Gratis te proeven: lekker bakkie koffie of thee met een ‘snee koek met goeie butter (roomboter).
In ons museumpand (bouwjaar 1920) is ter gelegenheid van Open Monumentendag de gehele dag de mogelijkheid deel te nemen aan een gratis coronaproof rondleiding.

In de grote zaal is een fototentoonstelling te zien, die in 1996 is samengesteld voor het toen 50-jarig jubileum van Garage van Wijngaarden. Dit familiebedrijf, opgericht in 1946, was van af 1958 een markant punt aan de Veerweg. In 2018, na 72 jaar, gingen de deuren van Papendrechts oudste garagebedrijf dicht om op termijn plaats te maken voor woningbouw. De foto’s laten zien welke plek dit bedrijf innam in ons dorp, voor de inwoners maar ook voor het verenigingsleven. Een feest der herkenning.

Er is een puzzeltocht door het museum met leuke prijzen. De antwoorden op de vragen zijn bijna allemaal te vinden in de diverse museumruimtes, dus ook voor mensen die nog niet zo lang in Papendrecht wonen.

Museum Dorpsbehoud is toegankelijk voor minder valide mensen (er is ook een traplift). Bestuur en vrijwilligers rekenen op veel bezoek en natuurlijk op veel klandizie op zaterdag 11 september van 10 – 16 uur.