Duurzame watertaxi te water gelaten

0
406

Foto: RTV Dordrecht
DORDRECHT – De boten van Imbarcazione Barone zijn inmiddels een begrip in en om Dordrecht. Met hun klassieke, Italiaanse uitstraling worden ze vaak gehuurd voor rondvaarten. Aan de vloot is nu een nieuw, bijzonder schip toegevoegd.

Onder luid applaus werd De Futuro dinsdagmiddag in Zwijndrecht te water gelaten. Een emotioneel moment voor Elio Barone. De afgelopen vijf jaar besteedde hij vele uren aan zijn schip. “Je moet echt alles niet één keer maar twee keer, soms drie keer doen. Je bent ook aan het leren wat je allemaal moet maken. Het is voor het eerst dat ik dit doe.” Barone heeft de Futuro namelijk zelf ontworpen, met hulp van verschillende bedrijven. “Wat we doen is precies waarin de Drechtsteden zo sterk zijn: samenwerken om optimaal te kunnen innoveren,” vertelde Barone eerder al. Bij de bouw werd hij bijgestaan door studenten van het DaVinci College en Hogeschool Rotterdam.

Duurzaamheid
Doel was om een zo zuinig mogelijke boot te maken. Of dat echt gelukt is, moet nog getest worden. Maar door het lichte materiaal en een speciaal ontworpen romp verbruikt de Futuro minder brandstof. Duurzaamheid staat sowieso hoog in het vaandel bij de Barones. Al eerder stapten ze over op fossielvrije brandstof. Daarbij gaan ze bij dit schip nog een stukje verder. “De voorstuwing moet nog elektrisch gemaakt worden, hybride dus, zodat hij ook stil kan varen,” legt Barone uit. “En uitstootvrij in natuurgebieden en historische havens zoals in de stad bijvoorbeeld. En ook heel langzaam. Er staan vrij grote motoren in voor snel varen, maar het is ook heel fijn als je stapvoets kunt varen. Dat is nog een grote uitdaging.”

Want hoewel de Futuro nu gedoopt is, moet er nog wat aan gesleuteld worden. Dat wisselt Barone af met de testvaarten. In juni moet alles gereed zijn, want dan wordt het schip ingezet bij een proef van vervoersbedrijf Blue Amigo. Die laat in totaal drie watertaxi’s varen als een alternatieve manier van vervoer tussen de Drechtsteden.

“Mocht het een succes zijn dan is de Futuro misschien ook wel geschikt om op de markt te brengen. Maar voor nu heeft Dordrecht echt de primeur,” zegt Barone. “Ik ben natuurlijk een echte schapenkop en Dordrecht is een waterstad, dus ik hoop dat hij hier nog jaren gaat rondvaren.”

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner RTV Dordrecht.