Eerste starterslening in Papendrecht verstrekt

0
204
Taart aan Melvin den Breejen, Starterslening

Foto aangeleverd

PAPENDRECHT – De 22-jarige Melvin den Breejen is de eerste inwoner van Papendrecht die met behulp van een starterslening een huis koopt. Bij zijn toekomstige woning kreeg hij bezoek van wethouder Arno Janssen die hem persoonlijk feliciteerde met de toekenning van de lening. Melvin is er enorm blij mee. ‘Mijn hypotheekadviseur wees mij op de mogelijkheid om bij de gemeente een starterslening aan te vragen. Ik heb daar dankbaar gebruik van gemaakt. Zonder de lening had ik mijn huis niet kunnen kopen of ik had bij familie geld moeten gaan lenen.’

Wethouder Janssen roept ook andere inwoners die een eerste huis willen kopen, op om te kijken of zij voor een starterslening in aanmerking komen. ‘Met de huidige overspannen huizenmarkt en huizenprijzen kan het nét dat extra duwtje zijn waarmee je eerste koopwoning wél haalbaar wordt. De gemeenteraad heeft voor dit doel 1 miljoen euro beschikbaar gesteld, dus er is nog volop ruimte voor meer aanvragen. Mooi ook om te horen dat makelaars en hypotheekadviseurs hiervan op de hoogte zijn en het meenemen in hun gesprekken met potentiële kopers.’

Meer informatie en voorwaarden voor een starterslening
Wat is precies een starterslening? Het is een aanvullende lening bovenop de gewone hypotheek. Starters op de woningmarkt kunnen de lening aanvragen om het kopen van een eerste huis mogelijk te maken.

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor een starterslening moet u aan onderstaande voorwaarden voldoen:
• De doelgroep van de starterslening zijn personen van 18 t/m 35 jaar die een woning in de gemeente Papendrecht kopen om er zelf in te gaan wonen.
• De aanvrager is niet eerder (mede-)eigenaar geweest van een woning.
• De aanvrager woont al minimaal één jaar in Papendrecht óf heeft minimaal 10 jaar van zijn/haar leven in Papendrecht gewoond.
• Een starterslening kan alleen worden aangevraagd als er al een (voorlopige) koopovereenkomst is gesloten onder voorbehoud van financiering. In 2022 bedraagt de maximale koopprijs in Papendrecht €266.250 (75% van de Nationale Hypotheek Garantie van €355.000).
• Met een starterslening kan tot een maximum bedrag van € 35.000,- worden geleend. Het daadwerkelijke bedrag dat een starter kan lenen is afhankelijk van het inkomen en mag nooit hoger liggen dan 20% van de aankoopprijs (landelijke regelgeving).

De gemeente Papendrecht biedt de starterslening via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (www.svn.nl/starterslening). Startersleningen worden alleen toegewezen zolang het vastgestelde budget hiervoor toereikend is.

De looptijd van de starterslening is maximaal 30 jaar. De eerste 3 jaar heeft de starter geen maandlasten. Als uw inkomen het toelaat, betaalt u na 3 jaar wel rente en aflossing.

Aanvragen
Een aanvraag dient u in via: www.papendrecht.nl/starterslening.