Einde aan coronamaatregelen; adviezen blijven

0
360

REGIO – Vanaf volgende week woensdag worden ook de laatste coronamaatregelen afgeschaft. Dat heeft minister Kuipers van Volksgezondheid dinsdagmiddag bekend gemaakt tijdens een persconferentie en dat is precies twee jaar nadat het kabinet de eerste lockdown in Nederland afkondigde naar aanleiding van de corona-uitbraak.

Mondkapjes in het openbaar vervoer zijn vanaf volgende week niet meer verplicht. Bij evenementen met meer dan 500 bezoekers hoeven mensen zich vooraf niet meer te laten testen. Al eerder werd de anderhalve meter afgeschaft en waren mondkapjes niet meer verplicht in onder meer winkels.

Alleen de adviezen, zoals vaak handen wassen, testen bij klachten en in isolatie gaan bij een besmetting, blijven gelden. Maar het gaat dan om een advies, niet meer om een verplichting. Het advies om gedeeltelijk thuis te werken verdween dinsdag al.

Het aantal coronabesmettingen loopt weliswaar weer op de laatste tijd, maar dat leidt niet tot grote problemen in de zorg. Het OMT schrijft in het meest recente advies dat het aantal ziekenhuisopnames de komende week wel gaat stijgen. “Dit betekent opnieuw dat voor een periode van enkele weken een verhoogde druk op de zorg te verwachten is,” laat het OMT weten aan de NOS.

Kuipers erkent dat het de komende periode “iets drukker” kan worden in de ziekenhuizen, vooral doordat relatief veel 50-plussers momenteel worden besmet met het coronavirus. “Maar de zorg en de ziekenhuizen kunnen het goed aan.”

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner RTV Dordrecht.