Flinke ruzie binnen het PAB

0
737

Foto: Hans Hulswit
PAPENDRECHT – De partij Papendrechts Algemeen Belang verkeert in een flinke crisis. Zoveel werd wel duidelijk tijdens de live uitzending van Praatpaal Papendrecht, dinsdagavond op Papendrecht FM. Fractievoorzitter Martin Verweij en fractielid Margé van Wijngaarden waren in dit programma aanwezig om te reageren op de beschuldigingen van fractiegenoot André Stremler.

Stremler was zelf niet aanwezig, maar had de redactie op de hoogte gesteld van de problemen die naar zijn mening spelen binnen de partij. Het gaat allemaal over de wijziging van het bestemmingsplan van een stuk grond aan de Veerweg, waar tot voor kort garage Van Wijngaarden actief was. Over deze zaak deed Margé van Wijngaarden de woordvoering in zowel de commissievergadering als de raadsvergadering. Gert van Wijngaarden, voormalig eigenaar van de garage en de grond daaronder, is de broer van Margé. Stremler beschuldigt haar nu van belangenverstrengeling. Haar broer zou financieel voordeel gehad hebben bij de beslissing van de gemeenteraad, die mede door Margé van Wijngaarden genomen is. Op het terrein van de voormalige garage moeten twee woontorens verrijzen.

Volgens André Stremler was het niet juist dat Margé van Wijngaarden het woord voerde tijdens de debatten. Hij zegt dat hierover in de fractie veel is gesproken, maar dat Margré bleef volhouden dat zij de woordvoering zou doen. Overigens zei Van Wijngaarden, daarbij gesteund door Verweij, dat Stremler pas achteraf, en via de mail, bezwaren was gaan maken.

Margré stelde tijdens de uitzending dat zij “deze woordvoering per se wilde doen, omdat ik altijd dit soort dossiers doe. Ik wil hier tempo maken, omdat Papendrecht zit te springen om nieuwe woningen.’” Tijdens de openbare vergaderingen had zij ook duidelijk gemaakt waarom ze vond dat zij wel degelijk het woord kon voeren. “Omdat mijn broer de boel verkocht, voelde ik me niet geremd om hierover te spreken. Waarom zou dat niet mogen? Er heeft geen enkel raadslid bezwaar tegen gemaakt. Niet in de vergadering, maar ook niet naderhand.”

Stremler stelt dat Van Wijngaarden er een familiebelang bij had. Haar broer zou 825.000 euro extra krijgen als op 1 januari 2024 70 procent van de woningen op voorhand verkocht is. Dit zou blijken uit de koopakte. Van Wijngaarden geeft aan dat zij hiervan niet op de hoogte is geweest.

Stremler heeft de hele zaak gemeld bij burgemeester Annemiek Jetten. Na enige voorgesprekken wordt de zaak nu verder onderzocht door een externe instantie, meldde Martin Verweij tijdens de uitzending. Verweij verwijt Stremler dat hij voortijdig de publiciteit heeft gezocht. Tijdens zo’n onderzoek past alleen mediastilte volgens hem. “Gelukkig houden alle raadsleden zich nu aan het protocol, op één na”, stelde hij.

Margé van Wijngaarden voelt zich ernstig aangetast in haar integriteit. “André wil mij beschadigen” vond ze. “Als je iets van mij vindt, zeg het dan gewoon tegen mij en ga niet achter mijn rug om. Dat doe ik zelf ook, ook al maak je daar misschien niet altijd vrienden mee.”