FNV: Gemeentestakingen breiden zich uit naar Drechtsteden

0
224

DRECHTSTEDEN – FNV Overheid kondigt nieuwe stakingen en werkonderbrekingen aan in onder meer de Drechtsteden. Op dit moment wordt er nog steeds, tot en met maandag 6 februari, gestaakt in Utrecht. Ook de Boa’s in Nieuwegein en Vijfheerenlanden voeren deze week actie.

In tal van andere gemeenten worden nu actiebijeenkomsten georganiseerd ter voorbereiding van meer werkonderbrekingen en stakingen in de komende weken. Zo vindt er een landelijke manifestatie plaats op 15 februari in Utrecht. Op 11 januari liep het ultimatum van FNV Overheid en de overige betrokken bonden af voor een nieuwe cao Gemeenten/Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties(SGO) aan de werkgevers. Inmiddels vonden er al werkonderbrekingen en stakingen plaats in Almere, Amsterdam, Rotterdam, Tilburg en Utrecht.

Drechtsteden
Op donderdag 9 februari zijn werkonderbrekingen gepland op vier locaties in de Drechtsteden:
-Hardinxveld-Giessendam, 9.00-10.00 uur, gemeentehuis, Raadhuisplein 1;
-Papendrecht, 11.00-12.00 uur, gemeentehuis, Markt 22;
-Zwijndrecht, 13.00-14.00 uur, gemeentehuis, Raadhuisplein 3;
-Dordrecht, 15.00-16.30 uur, Stadskantoor, Spuiboulevard 300.

Jan Winde, FNV vakbondsconsulent Drechtsteden: “De werknemers van de 10 gemeentelijke organisaties in de Drechtsteden leggen vandaag het werk neer. Van de gemeentewerven tot in de kantoren vertellen leden ons hoe verontwaardigd zij zijn over het uitblijven van een fatsoenlijk bod door de VNG. De maat is vol voor veel werknemers en de actiebereidheid is ongekend groot!”

Iedereen voelt de hoge inflatie en hoge werkdruk
FNV Overheid cao-onderhandelaar Marieke Manschot: “De actiebereidheid is groot. Iedereen voelt de hoge inflatie en de hoge werkdruk. ‘Onze cao-eisen zijn duidelijk. Wij eisen onder meer 12% loonsverhoging voor 2023 en ook Automatische Prijscompensatie (APC). De VNG biedt in het laatste loonbod van 14 december slechts een schamele 5% per 1 februari 2023 (en 3% per 1 april 2024). De inflatie is nog steeds extreem hoog en de krapte op de arbeidsmarkt, met daarbij ook de werkdruk, nog steeds zeer groot. Uit het laatste loonbod van de VNG blijkt volstrekt onvoldoende waardering. Evenmin hebben de werkgevers toenadering gezocht op andere belangrijke onderwerpen zoals vitaliteit.”

In totaal werken er ruim 187.000 ambtenaren in de sector Gemeenten/Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties (SGO).