Gemeenten reageren op onderzoeksrapport over Chemours

0
58
Foto: Rijnmond

REGIO – De gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden hebben een gezamenlijke reactie gepubliceerd op het onderzoek ‘Industrie en Omwonenden’ van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Ze stellen daarin dat de uitstoot van stoffen als PFAS wat hen betreft moet stoppen.

In het onderzoek had de OVV de conclusie getrokken dat burgers beter moeten worden beschermd tegen de schadelijke uitstoot van industriële bedrijven, zoals het Dordtse Chemours. Daarmee sprak de OVV ook overheden zoals gemeenten en provincies aan.

De volledige tekst van de reactie van de gemeenten volgt hier onder.

“Wij zijn blij met het rapport van de Onderzoeksraad. Hoewel de aanbevelingen niet direct gericht zijn aan de gemeenten, vinden wij het belangrijk om ook onze bijdrage te leveren aan de bescherming van onze inwoners. Dat doen wij bijvoorbeeld in onze samenwerking met onder andere omgevingsdiensten, de provincie en het Rijk. Het rapport noemt meermaals dat het informeren van inwoners van groot belang is. Wij onderschrijven dat en blijven onze inwoners dan ook zo goed mogelijk informeren. Wij vinden dat onze inwoners niet ongevraagd geconfronteerd mogen worden met de gevolgen van de uitstoot van stoffen als PFAS. Deze stoffen horen niet thuis in het milieu, niet in ons water, niet in ons voedsel. Die uitstoot moet wat ons betreft stoppen. Wij verwachten van de bedrijven een groter gevoel van verantwoordelijkheid en hebben de bedrijven dan ook aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van hun uitstoot.”