Gemeenteraad schrijft open brief aan Rutte

0
641

PAPENDRECHT – De voltallige Papendrechtse gemeenteraad heeft een open brief geschreven aan premier Mark Rutte, waarin hij wordt opgeroepen meer ruimte te geven aan ondernemers.

“De huidige lockdown heeft onze ondernemers opnieuw hard geraakt, vervolgt de brief. “Wij maken ons ernstig zorgen over de gevolgen. Het is niet de eerste sluiting waarmee onze ondernemers te maken hebben. Voor veel ondernemers dreigt sluiting, faillissement of een langdurig nijpende situatie. Bovendien heeft de huidige situatie emotionele en psychische impact op ondernemers en hun gezinnen.”

De gemeenteraad stelt ook vast dat het draagvlak voor de maatregelen afneemt. “Het is lang niet altijd uit te leggen waarom de een wel en de ander niet open kan of mag. Daarbij komt nog eens dat veel geld weglekt naar het buitenland. Ook kan er bij essentiële winkels gewoon veilig gewinkeld worden. Kortom, de situatie is voor ondernemers langzamerhand onverdraaglijk geworden.”

In de brief pleit de gemeenteraad voor ruimte voor ondernemers. “Concreet: veilig winkelen in alle winkels moet mogelijk zijn, zoals dat eerder werd toegestaan. Voor de ondernemer is er dan meer ruimte om te ondernemen en voor de klant is het een veilige manier om te kopen. Ondernemers en dienstverleners hebben zich ook innovatief getoond om veilig werken in deze tijd mogelijk te maken. Geef daarom ruimte aan de horeca, kappers, culturele ondernemingen!”

De raad vindt dat de voorgestelde verruimingen te verantwoorden zijn. Tegelijkertijd wil men oog houden de gezondheid van de inwoners van Papendrecht.

In de brief verwijst de gemeenteraad ook naar het sociale leven, dat “een knauw heeft gekregen in deze tijd”. De brief pleit dus ook voor “verantwoorde ruimte voor verenigingen, voor sport, voor cultuur. Zeker onze jongeren maken een moeilijke tijd door. Openstelling van onderwijsinstellingen is daarom een must!”

De brief is ondertekend door alle fractievoorzitters: Leon van den Dool (CDA), Jaco van Erk (ChristenUnie), Trijntje van Es (D66), Bert Grimmius (GroenLinks), Sophia de Keizer (VVD), Arjan Kosten (SGP), Ruud Lammers (OP), Martin Verweij (PAB) en Derya Yildiz- Karso (PvdA).