Gorillaatje onverwacht geboren in Blijdorp

0
318

Foto: Diergaarde Blijdorp
ROTTERDAM – In de Gorillahal in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp is Gorilla Aya onverwacht bevallen van een jong. Verzorgers ontdekten het dier vrijdagochtend in het verblijf.

Het gorillaatje is een kindje van moeder Aya en vader Bokito. Voor Aya is het het vierde kindje en voor Bokito nummer tien. Volgens Blijdorp gaat het met zowel moeder als jong goed. Dierverzorger Victor Ketellapper is er hartstikke blij mee, ook al was de verrassing behoorlijk groot: “We moesten wel even twee keer kijken. Bij gorilla’s is het lastig om te zien of ze zwanger zijn, omdat ze altijd al een vrij bolle buik hebben. Aya is ook nog eens een stevige vrouw.”

Europees fokprogramma
De verbazing bij de verzorgers was nog groter omdat de gorilla aan de anticonceptie zit. Het aantal geboortes wordt gereguleerd vanuit een Europees fokprogramma. Zo wordt voorkomen dat er te veel jongen worden geboren. Toch is het aapje welkom, zegt Ketellapper. “Het zijn bedreigde dieren. Daarnaast zijn het sociaal intelligente dieren. Ze vinden het dan heel fijn als ze een jong kunnen hebben. Dat is voor de hele familiestructuur fijn om mee te maken.”

Grote vraag is waarom de anticonceptie niet goed heeft gewerkt. Volgens Ketellapper is het altijd een risico: “Je gaat er vanuit dat het werkt. Het heeft ook altijd gewerkt. Dit is een uitzondering. Ook bij mensen komt er met de anticonceptiepil wel eens wat doorheen, maar dat is zo’n klein aantal.” Met de nieuwste aanwinst zijn er nu acht gorilla’s in Blijdorp.

Jongen of meisje?
Het blijft voorlopig onbekend of de muisjes bij het beschuit blauw of roze moeten zijn. “Moeder Aya houdt haar kleine dicht tegen zich aan. Daardoor kunnen we het nog niet zien. We laten de hele familie met rust en laten ze hun eigen gang gaan. Het is waarschijnlijk een kwestie van weken voordat we het weten”, zegt Ketellapper. Volgens de dierentuin kunnen bezoekers in de loop van de vrijdag of anders zaterdag op kraamvisite komen, al kan niet gegarandeerd worden dat het jong goed te zien zal zijn.

Het kleine dier is een Westelijke laaglandgorilla, die in Afrika ernstig bedreigd is door de vernietiging van hun leefgebied, stroperij en oorlog. Daarnaast gaat volgens Blijdorp veel leefgebied verloren door het delven van een erts dat nodig is voor de werkzaamheid van de batterij van mobiele telefoons.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.