Herdenken Tweede Wereldoorlog steeds belangrijker: ‘Herinnering is straks geschiedenis’

0
71
Foto: RTV Dordrecht

PAPENDRECHT – “Het wordt steeds belangrijker om de oorlog te blijven herdenken”, zei Wim de Leur, voorzitter van het Papendrechtse 4 en 5 mei comité op de begraafplaats aan de Admiraal de Ruyterweg in Papendrecht. Daar waren woensdagmorgen leerlingen van groep 8 van de Knotwilg om het oorlogsmonument over te dragen aan groep 7 van ’t Kofschip. “Dit monument is er om er voor te zorgen dat we er constant aan blijven denken.”

De verhalen over de Tweede Wereldoorlog maken op de basisschoolkinderen een diepe indruk. “We hebben bloemen neergelegd”, vertelt Alya. “En we hebben het over Anne Frank gehad.” Romy vult aan: “En we hebben zielige liedjes gehoord.” Een aantal meiden zong namelijk ‘Imagine’ van John Lennon.

“We doen dit eigenlijk heel weinig”, zegt Feline. “Ik vind het dan best bijzonder als je dit zo hoort. Mooi om te weten wat er gebeurd is.” Romy: “Het is mooi om te weten dat wij in een vrij land leven, en Oekraïne bijvoorbeeld niet.”

Foto: RTV Dordrecht

De burgemeester, Margreet van Driel, vindt ook dat het daarom juist steeds belangrijker wordt om stil te staan bij het feit hoe goed de inwoners van het dorp en hoe goed we het in Nederland hebben. “Vrede is niet vanzelfsprekend. We dachten allemaal na de Tweede Wereldoorlog dat dit niet meer zou gaan gebeuren. Maar het is de actualiteit van vandaag. En ook in eigen land heel dichtbij.”  Ze doelt op de opvang van de Oekraïense vluchtelingen. “Dus ik denk dat het heel goed is voor de jeugd, die de toekomst heeft, zich dat te realiseren.”

De overdracht van het monument gebeurd jaarlijks op de begraafplaats. Het is de start richting de gebeurtenissen die plaatsvinden in de loop naar 4 en 5 mei. Tijdens de overdracht vertelt de voorzitter van het 4 en 5 mei comité dat het juist nu steeds belangrijker wordt om stil te staan bij de Tweede Wereldoorlog. “Over tien of twintig jaar zijn er geen mensen meer die het hebben meegemaakt. De herinneringen worden dan geschiedenis.”

Kijk hier naar de reportage.

Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.