Herstellen van het rosarium in het Vondelpark

0
450

PAPENDRECHT – Het rosarium is een bijzonder onderdeel van het Vondelpark. De gemeenteraad van de gemeente Papendrecht heeft in de zomer van 2021 het besluit genomen om de plantvakken in ere te herstellen. Het rosarium wordt duurzaam, aantrekkelijk en onderhoudsvriendelijk.

Wat is een Rosarium?
Een rosarium is een tuin waarin rozen de voornaamste planten vormen. Rozen vragen veel onderhoud. Om de rozen in de openbare ruimte een goed thuis geven en de mogelijkheden voor efficiënt onderhoud verbeteren moeten de plantvakken anders worden beplant. Ze hebben daarvoor een nieuw beplantingsplan opgesteld. De maten van de vakken blijven hetzelfde. Binnenin deze 10 meter bij 10 meter vakken komen nieuwe rozen en andere beplanting. Door rozen te combineren met andere planten krijgt onkruid minder kans.

Wat gaat de gemeente in hoofdzaak doen?
De werkzaamheden aan het rosarium worden opgedeeld in twee fases:

December 2021 – Uitvoeren van grondwerkzaamheden. Deze bestaan uit het aanleggen van drainage. Drainage zorgt ervoor dat de plantvakken na bijvoorbeeld een heftige regenval niet té nat blijven. Rozen kunnen slecht tegen te natte grond. Voor de aanleg van nieuwe beplanting komt schone nieuwe grond. Dit geeft de nieuwe beplanting een goede start.

Maart 2022 – Aanleg van nieuwe beplanting. Bij de inrichting van de plantvakken spelen rozen de hoofdrol. Rozen hebben een open structuur waardoor de ondergrond zichtbaar is. Door de rozen te combineren met planten die de bodem bedekken krijgen onkruiden minder kans.

Wanneer starten de werkzaamheden en wie voert ze uit?
In opdracht van de Gemeente Papendrecht start aannemingsbedrijf De Kuiper Infrabouw uit Hardinxveld-Giessendam op woensdag 15 december 2021 met de grondwerkzaamheden. De verwachting is dat fase 1 van de werkzaamheden eind december 2021 zijn afgerond.

Blijft het hondenlosloopveld bereikbaar?
Het hondenlosloopveld blijft bereikbaar. Enige overlast in de periode van uitvoering is helaas niet te vermijden. Zoals aan- en afvoer van materiaal over het grasveld tegenover het hondenlosloopveld en speelplek van het Vondelpark. Wij vragen uw begrip hiervoor.

Wie kunt u benaderen als u vragen heeft?
De Kuiper Infrabouw uit Hardinxveld-Giessendam voert het werk uit. De contactpersoon van de aannemer is de heer R. Verrips, bereikbaar tijdens kantooruren via 06 – 30 47 60 79. De toezichthouder namens de gemeente is de heer A. Advocaat. Hij is bereikbaar via het telefoonnummer 06 – 22 47 17 46. Is de toezichthouder afwezig of zijn er bijzondere zaken, dan kunt u de directievoerder van de gemeente, Mevrouw B. Staubesand bellen. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 078-770 6349.

Bron: gemeente Papendrecht