Lezing over armoede en gratis entree Hof van NL

0
86

DORDRECHT – In de Week van het geld organiseren Hof van Nederland, Regionaal Archief Dordrecht en Quiet Dordrecht een lezing over armoede in de Vrijplaats van het Hof van Nederland. In deze week geldt er gratis toegang tot het museum van 30 maart t/m 2 april.

Ralf Embrechts
Voor steeds meer mensen is leven in armoede de dagelijkse realiteit. De lezing wordt gegeven door Ralf Embrechts, medeoprichter van Quiet, een community die stille armoede onder de aandacht wil brengen én verzachten. Vanuit Tilburg zijn er nu 13 Quiet communities door het hele land, waaronder in Dordrecht. Als directeur van MOM Tilburg, is Ralf Embrechts zoals hij zelf zegt ‘buurman’ voor mensen die tussen wal en schip vallen in hun zoektocht naar de juiste zorg, hulp of (financiële) ondersteuning.

Eén op de acht Nederlanders leeft in armoede. Deze groep mensen heeft een tekort aan geld en een tekort aan ‘meedoen’. Dat is een fatale combinatie, zoals Embrechts het noemt. Daarom doet hij een aantal concrete voorstellen om armoede aan te pakken, zoals een verhoging van het sociaal minimum, één betaaldag, minimumloon naar 14 euro en een rigoureuze verandering van het toeslagenstelsel.

Gesprek met wethouder Heijkoop
Direct na de lezing gaat Embrechts over deze voorstellen in gesprek met het publiek en Peter Heijkoop, wethouder armoede en schulden in Dordrecht. Heijkoop: “Als gemeente willen wij naast onze inwoners staan, maar we zijn vooral pleisters aan het plakken. De structurele oplossing moet echt uit Den Haag komen.”

Dordtenaren in Rampspoed
Aanleiding voor de lezing is de tentoonstelling Dordtenaren in Rampspoed van het Regionaal Archief Dordrecht. In de tentoonstelling, momenteel te zien in het Hof, komen grote en kleine rampen aan bod. In al die tijden van rampspoed zijn de Dordtenaren nooit bij de pakken neer gaan zitten. Meestal komt de stad er sterker uit. De lezing begint met een korte inleiding op de tentoonstelling, die je na afloop kunt bezoeken.

Gratis tijdschrift Quiet 500
Embrechts is ook de drijvende kracht achter de Quiet 500: een glossy tijdschrift om armoede in Nederland met een knipoog onder de aandacht te brengen. Alle deelnemers aan de lezing krijgen een gratis exemplaar van de nieuwste editie.

De lezing wordt georganiseerd door Regionaal Archief Dordrecht, museum Hof van Nederland en Quiet Dordrecht. Klik hier voor meer informatie.