Marion Koopmans over omikronvariant

0
490

REGIO – De acute fase van de coronapandemie is voorbij, zegt viroloog en OMT-lid Marion Koopmans. Maar de kans op ingrijpen blijft. “Je zag mensen in voetbalstadions dichtbij elkaar zitten. Dan denk ik: ‘Jongens, dat is niet handig’.”

Op dit moment is het de omikronvariant van corona die rondwaart, zegt Koopmans maandag op Radio Rijnmond. “In de ziekenhuizen liggen nog een paar mensen met de delta-variant. Maar daarbuiten heeft omikron de overhand.”

Mensen die besmet zijn met de omikronvariant van corona hebben minder kans op ernstige ziekteverschijnselen dan de delta-variant opgeleverd zou hebben. Maar dat wil volgens Koopmans niet zeggen dat de impact van corona inmiddels gelijkgeschakeld kan worden aan die van de bekende wintervirussen zoals griep en verkoudheid. “Er komen weer nieuwe varianten van corona. Die kunnen ook ernstiger ziekte veroorzaken dan omikron nu doet.”

Immuniteit stijgt door ziekte en vaccinatie
Doordat steeds meer mensen tegen corona gevaccineerd zijn of ziekte door corona doorgemaakt hebben, stijgt de immuniteit van mensen tegen het coronavirus. De impact van het virus wordt dan ook steeds kleiner. De acute fase van de pandemie is daardoor voorbij, denkt Koopmans. “We zitten nu in een overgangsfase. Maar hoe lang die duurt, weten we niet.”

Op dit moment is een van de drie takken van de omikronvariant in opmars, de zogeheten BA.2-omikronvariant van corona. “Die is nog besmettelijker dan de oorspronkelijke omikronvariant.”

Piek van zieken vanaf half februari
De piek in het aantal besmettingen verwacht Koopmans midden of eind februari. “Dan zullen er nog veel mensen ziek worden en uitvallen.” Als de opmars van de BA.2-omikronvariant doorzet, wordt die piek hoger en eerder verwacht.

Als het aantal zieken door omikron onhoudbaar wordt, zijn nieuwe ingrepen niet uit te sluiten, denkt ze. Om nieuwe maatregelen te voorkomen is het belangrijk dat iedereen zich aan de voorzorgsmaatregelen houdt om besmetting te voorkomen. “Thuistesten als je bij ouderen op bezoek gaat, testen als je klachten hebt.”
Dat gaat best goed, vermoedt Koopmans. “Ik hoor dat veel studenten zichzelf thuis vaak even testen.”
Hutje mutje in voetbalstadion ‘niet handig’

Met het opvolgen van andere maatregelen zoals drukte vermijden en afstand houden gaat het minder goed, zegt Koopmans. Voetbalstadions mogen sinds 26 januari voor een derde bezet worden. Daar bleken groepen supporters dicht bij elkaar op de tribune te zitten. “Dan denk ik: ‘Ja jongens, dat is niet handig’.”

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond