Minima krijgen eenmalig 600 tot 800 euro voor energiekosten

0
595

DRECHTSTEDEN – Huishoudens in de Drechtsteden met een laag inkomen krijgen een eenmalige vergoeding voor hun hoge energierekening. De toeslag wordt automatisch overgemaakt. Hoe hoog de vergoeding wordt, is afhankelijk van het inkomen. Ook andere gemeentes in de Rijnmondregio werken aan een regeling.

Huishoudens die 120 procent van het wettelijk sociaal minimum verdienen, krijgen 800 euro. Wie 120 tot 130 procent van het sociaal minimum verdient, krijgt 600 euro. Een groot deel van de inwoners van de Drechtsteden krijgen het geld via een eenmalige uitkering op hun rekening automatisch bijgeschreven. Het gaat om mensen die vanaf 1 juli 2021 een bijstandsuitkering hebben, bijzondere bijstand, persoonlijk minimabudget of Tozo-5. Ook mensen van wie de gemeentelijke belastingen dit jaar zijn kwijtgescholden hoeven de energietoeslag niet zelf aan te vragen. Die krijgen de toeslag ook automatisch overgemaakt.

“Voor veel gezinnen is dit de eerste stap”, zegt Peter Heijkoop, voorzitter van de sociale dienst Drechtsteden. “Er is meer nodig. Het is belangrijk dat het kabinet snel met een plan komt waarin de structurele problemen worden aangepakt: slecht geïsoleerde woningen en hoge energieprijzen.”
Wie de toeslag niet automatisch ontvangt , kan die zelf aanvragen op de website van de Sociale Dienst.

Rotterdam maakte al eerder bekend extra geld over te maken om de stijgende energieprijzen op te vangen voor inwoners met een laag inkomen. Het geld komt vanuit het Rijk. In principe regelt iedere gemeente dat de zogeheten energietoeslag automatisch bij mensen terecht komt. De gemeente Nissewaard heeft bijvoorbeeld dezelfde regeling. Mensen die denken dat ze recht hebben op de extra toeslag, maar niets ontvangen hebben, moeten veelal zelf een aanvraag indienen. In Nissewaard is daar nog geen regeling voor getroffen, maar die komt er wel, belooft de gemeente.

Gorinchem heeft nog niets aangekondigd over de regeling. De gemeente Hoeksche Waard heeft in december al bekendgemaakt dat huishoudens met een laag inkomen een extra uitkering van 200 euro kregen. Of daar nog meer geld komt voor minima, is nog niet bekend.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.