Moestuinonderzoek naar PFOA is vertraagd

0
261

PAPENDRECHT/MOLENLANDEN – Het moestuinonderzoek naar vervuiling met chemische stoffen PFOA en GenX loopt enkele maanden vertraging op.

Dat meldt de gemeente Molenlanden in een informatiebrief. De gemeente betreurt de vertraging, omdat beloofd was aan moestuinders dat bij de start van het nieuwe seizoen bekend zou zijn of het veilig is om groenten te telen in hun tuinen.

Bemonstering
Inmiddels is de bemonstering van gewassen bij 19 moestuinen in Dordrecht, Sliedrecht, Molenlanden en Papendrecht en twee referentietuinen in de Hoeksche Waard afgerond. De monsters worden geanalyseerd in Wageningen. Het RIVM zal de analyseresultaten omzetten naar een conclusie over blootstelling aan de gevaarlijke stoffen.

Dit rapport wordt door GGD, RIVM, Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en de gemeenten voorzien van een voor inwoners leesbare handleiding over eventuele risico’s van het eten van groenten en fruit uit de onderzochte moestuinen.

Afwijkende metingen
Door onder meer problemen met de opstart van nieuwe apparatuur en de constatering van niet verklaarbare, afwijkende gehalten in de laatste 120 (van de 750) monsters, moest de analyse van deze laatste 120 monsters opnieuw gedaan worden. Dit heeft ervoor gezorgd dat het proces vertraging heeft opgelopen. De verwachting is nu dat het RIVM-rapport begin/half juni 2022 gereed is.

Baanbrekend
Daarbij moet de kanttekening worden geplaatst dat de toegepaste nieuwe technieken uitzonderlijk en baanbrekend zijn. Door het gebruik van de nieuwste apparatuur is de verwachting dat straks tot zeer nauwkeurige resultaten kan worden gekomen. Deze nieuwe technieken gaan helaas gepaard met kinderziektes. Inmiddels zijn de vertegenwoordigers van de betrokken moestuinen geïnformeerd over de vertraging.

Ook wordt er onderzoek gedaan naar de hoeveelheid PFOA en GenX in de grond en het water. De bemonstering heeft in februari en maart door onderzoeksbureau Tritium plaatsgevonden en wordt door een regulier bodemlaboratorium geanalyseerd.

Bron: Het Kontakt