
Foto: mediapartner Rijnmond
REGIO – Boodschappen, energie, zorgverzekering, huur. Alles is flink duurder geworden. Dat komt door een aanhoudend hoge inflatie. Steeds meer mensen kunnen alle gestegen kosten nauwelijks bolwerken. Ze werken hard, maar verdienen toch nog te weinig om alle rekeningen te kunnen betalen. Naomi heeft een baan, leeft zuinig en bewust, maar houdt onder de streep nauwelijks iets over.
De 42-jarige Naomi Zandstra uit Ridderkerk houdt haar huishoudboekje de laatste tijd nauwkeurig in de gaten. Ze moet wel want haar reserves raken op. “Ik houd maandelijks bij wat erin en eruit gaat. Ik moet daar meer grip op krijgen”, zegt ze. Ze zit op het randje omdat haar kosten hard stijgen en haar inkomsten niet. “Er moeten geen onverwachte dingen gebeuren, want dan vallen we om.”
Het is een hard gelag voor een moeder die hard werkt en het nauwelijks lukt om haar gezin te onderhouden. “Het is jammer dat al dat harde werken me niet een zorgeloos leven oplevert qua rekeningen”, zegt ze. “Mijn salaris stijgt misschien 2 procent, maar dat dekt natuurlijk niet al die honderden euro’s die we meer kwijt zijn aan boodschappen, energie en noem maar op.”
Onder de streep blijft weinig over
Voor boodschappen is ze per maand 500 euro kwijt en dan koopt ze geen gekke dingen. “Boodschappen zijn de grootste kostenpost. Ik verbaas me wekelijks over de gestegen prijzen.” Ze houdt 300 euro per maand over voor alle onverwachte dingen, kleding en extraatjes. “Die onvoorziene kosten zijn er altijd en tieners willen ook wat. Het is niet leuk om voortdurend te moeten zeggen: daar heeft mama geen geld voor”. Naomi leeft zuinig, gaat nooit shoppen en niet uit eten.
Werk loont niet
Ook al is haar werk niet lonend, toch zegt Naomi haar baan niet op. “Ik vind werken heel belangrijk en raad het alle moeders aan. Het is goed voor je sociale leven en goed voor je eigenwaarde.”
Groot maatschappelijk probleem
Volgens Warm Rotterdam kun je de financiële tekorten van mensen met een baan niet afdoen met dat ze verstandiger met hun geld moeten leren omgaan. “Dit heeft niets te maken met beter op je geld letten. We weten allemaal dat er veel winsten worden gemaakt terwijl de inkomens te laag zijn om van te kunnen leven”, zegt Van Egeraat.
Warm Rotterdam maakt zich ook flink zorgen over het effect op de ouders en hun kinderen. “Moet je nagaan dat je 4 of 5 dagen aan het werk bent, je gezin draaiende moet houden en dan speelt die financiële druk en stress. Dit is een ernstig probleem.”
Met baan dief van je eigen portemonnee
Dat werken niet loont, zie je vooral in het laaggeschoolde werk. Daar liggen de salarissen niet veel hoger dan de bijstand. Door het wegvallen van een aantal regelingen kun je minder overhouden dan met een bijstandsuitkering. Warm Rotterdam vindt dat het risico van een zogeheten ‘armoedeval’ moet worden gerepareerd. “Als mensen een (tijdelijke) baan aannemen en daardoor van alles mislopen, zijn ze verder van huis. Terugdraaien gaat dan heel moeizaam en dan zijn ze vaak slechter af”, legt Van Egeraat uit.
Door het hebben van een baan vervallen vaak toeslagen, of moet je dat continu zelf aanpassen. “Daar zijn veel mensen bang voor, ze vertrouwen de overheid niet”, zegt de programmaleider van Warm Rotterdam. Het wantrouwen naar de overheid komt onder meer door de toeslagenaffaire, waarbij duizenden ouders in grote financiële problemen zijn gekomen omdat ze onterecht de kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. Volgens Warm Rotterdam moet het veel eenvoudiger zijn om tussen bijstand en baan te switchen.
Kloof tussen arm en rijk groeit
Zowel Naomi als Warm Rotterdam vinden dat de salarissen flink omhoog moeten. “Het minimumloon en de bijstand moeten omhoog”, zegt Van Egeraat. Maar er is ook een andere mindset nodig. “We moeten af van het bedrijfsleven dat alleen maar winst op het netvlies heeft. Ook supermarkten die onnodig hun prijzen laten stijgen terwijl ze tijdens de coronapandemie de beste omzetten hebben gedraaid. Het is payback time. De samenleving wordt er niet leuker op als de kloof tussen arm en rijk groter wordt. Er is zat geld in Nederland. We moeten collectief die verantwoordelijkheid nemen. Armoede is in Nederland geen financieel probleem”, is het vurige pleidooi van de Rotterdamse programmaleider tegen armoede.