Noordtunnel bijna 500 maal afgesloten door vrachtwagens; Drechttunnel is koploper

0
131

REGIO – De tunnel onder de Noord bij Alblasserdam is het afgelopen jaar 495 dicht gegaan vanwege een te hoge vrachtwagen. Dat was minder vaak dan in de periode januari tot en met juni vorig jaar (654). Daarmee is de Noordtunnel niet de tunnel die het vaakst dicht moest, want dat was de Drechttunnel in de A16 tussen Dordrecht en Zwijndrecht.

De Drechttunnel is ondanks het plaatsen van het detectiesysteem dat vrachtwagenchauffeurs waarschuwt als hun voertuig te hoog is, het eerste half jaar van dit jaar vaker dicht geweest dan in dezelfde periode vorig jaar. In de periode van januari tot en met juni 2021 sloot de tunnel 797 keer. In dezelfde periode in 2022 moest de beruchte tunnel 1185 keer sluiten.

De vrachtwagens die voor de afsluitingen zorgen, negeren volgens Rijkswaterstaat vaak de maximale doorrijhoogte van vier meter. “Deze bedrijven en chauffeurs vergeten vaak ook een ontheffing aan te vragen. Bij zo’n ontheffing krijgen de chauffeurs een andere route aangewezen waarbij grote hoogtes van het voertuig geen probleem spelen”, vertelt woordvoerster Esther de Graaf namens Rijkswaterstaat. De laadhoogte van vier meter is de wettelijke norm die in heel Europa geldt.

Verantwoordelijkheid ligt bij de chauffeurs
Vrachtwagens hoger dan vier meter kunnen de tunnel niet door en worden door middel van het nieuwe detectiesysteem, dat geplaatst werd in oktober 2020, gewaarschuwd. Als chauffeurs toch doorrijden wordt de tunnel afgesloten en moeten automobilisten omrijden. “Rijkswaterstaat geeft chauffeurs aanwijzingen om hen tijdig een andere route te laten kiezen, zoals dynamische displays die chauffeurs kenbaar maken dat hun wagen te hoog is en borden met omleidingsroutes. Chauffeurs kunnen zelf dus veel doen om een hoogtemelding te voorkomen”, zegt de Graaf.

Wat de oorzaak is van het vaker afsluiten van de tunnel op de A16 kon Rijkswaterstaat niet zeggen. De persoon die alles weet over de Drechttunnel is namelijk nog met vakantie.

Dit artikel is afkomstig van de streekredactie omroepen Drechtsteden.