Oekraïeners in Drechtsteden kunnen eindelijk een bankrekening kri

0
308

DRECHTSTEDEN – Tientallen gevluchte Oekraïners verzamelden zich zaterdag voor een speciale vestiging van de Oekraïense ambassade in Dordrecht. Zij liepen de afgelopen tijd tegen nogal wat problemen aan, doordat zij geen eigen bankrekening konden openen. Maar daar kwam voor Oekraïners in de Drechtsteden vandaag verandering in: zij konden in Dordrecht een rekening openen bij internetbank Bunq.

De animo was groot. Groter dan verwacht zelfs. En dat is niet verwonderlijk. Voor gevluchte Oekraïners is het lastig om het leven weer op te pakken in Nederland. De ambassade onderzocht daarom hoe de vluchtelingen zo goed mogelijk op weg geholpen kunnen worden. Geen bankrekening hebben, bleek een belangrijk probleem voor de Oekraïners. Het geld dat zij ontvingen van de overheid, kon nergens worden gestort. Bovendien was het niet mogelijk om aan het werk te gaan, want werkgevers vroegen naar gegevens om hun loon te kunnen storten.

Paspoort wordt vertaald
Nu is voor Oekraïners in de Drechtsteden een manier bedacht om dat toch mogelijk te maken. In de aanvraaglocatie in Crownpoint aan de Spuiboulevard, zijn namelijk niet alleen medewerkers van Bunq aanwezig, maar ook van de ambassade. Eerst wordt het paspoort van de Oekraïner door de ambassade vertaald vanuit het Cyrillische schrift naar het Nederlands. Vervolgens kan de vluchteling doorlopen naar het volgende loket, waar een medewerker van de bank helpt bij het openen van een bankrekening.

Doordat de loketten naast elkaar zitten, lopen de Oekraïners binnen een mum van tijd weer weg. Mét een eigen bankrekening. Omdat het de vluchtelingen weken in aanvraagtijd scheelt, kwamen er zelfs Oekraïners uit Amsterdam naar Dordrecht. Een woordvoerder benadrukt dat dat níet de bedoeling is, want de locatie is alleen bedoeld voor Oekraïners die zijn opgevangen in de Drechtsteden.

Belangrijke opstap
De Oekraïense ambassadeur hoopt dat dat in de nabije toekomst verandert. Hij kwam vanuit Den Haag naar Dordrecht en deed een oproep aan de politiek om andere banken ook aan te sporen om meer hulp te bieden aan de vluchtelingen. Een bankrekening is voor hen een belangrijke opstap om in de samenleving mee te kunnen draaien, benadrukt hij.

Op dit moment is het als vluchteling met een Oekraïens paspoort alleen mogelijk om een bankrekening te openen bij internetbank Bunq. De andere banken doen nog niet mee.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.