Ook bloemensector Zuid-Holland stort in door oorlog

0
381

Foto: Rijmond

REGIO – Het liefst een mooie bos Nederlandse bloemen. Daarmee zetten Russen hun vrouwen graag in het zonnetje op internationale vrouwendag. Ook op de witte chrysanten van Wouter Duijvesteijn uit Hoek van Holland zijn ze dol.

Maar de oorlog in Oekraïne zet daar een lelijke streep doorheen. In voorbereiding op 8 maart waren de meeste bloemen al onderweg toen de Russen de aanval op hun buurland openden, maar waarschijnlijk komt daar vanwege de sancties geen geld meer voor terug. Dat is een financiële strop, al zijn bloemen niet meer belangrijk als oorlog zo dichtbij komt.

Een paar dagen vóór de Russische aanval begon het al te rommelen in de bloemensector. Toen kreeg de Hoekse chrysantenteler telefoontjes dat chauffeurs niet meer op de Donbas in Oost-Oekraïne wilden rijden vanwege de oorlogsdreiging. Daarna op donderdagochtend ging het echt los. Een lading bloemen was al onderweg en kwam de grens niet meer over. “Klanten belden dat ze niet meer konden betalen en of we ze terug wilden nemen”, vertelt de kweker.

Bloemenellende niets vergeleken bij oorlogsellende
Door het oorlogsgeweld gaan er voorlopig geen bloemen meer naar Rusland en Oekraïne. Dat is vervelend voor de bloemenkwekers en komt bovenop hoge gasprijzen en een moeilijke periode door het coronavirus. Ze benadrukken dat hun leed klein is ten opzichte van het leed in Oekraïne. “Wat daar gebeurt, is veel erger dan een bloemenprijs die instort”, zegt de Hoekse chrysantenkweker. Daar sluit de Bleiswijkse orchideeënkweker Frans de Koning zich bij aan. “Ik ga geen klaagzang ophangen want daar zijn mensen die vechten voor hun leven.”

Siertelers staan achter sancties
Over de aan Rusland opgelegde sancties is er geen discussie. Ook de siertelers staan daarachter en voelen mee met de Oekraïners. Kwekers rijden zelfs met hun vrachtwagens naar het land met eerste hulpmiddelen. Bij de Hoekse chrysantentelers werkt een Oekraïense en hij heeft vrienden die gevlucht zijn uit het land. “Dan komt het heel dichtbij en je voelt hun pijn.”

De Hoekse chrysantenkweker hoopt op steun om de grootste klap op te vangen. “We vinden die sancties belangrijk. Dan moeten we de pijn ook met elkaar dragen. Niet alleen die bedrijven die nu in heel zwaar weer zitten”, zegt hij. Rusland, Oekraïne, Polen, Azerbeidzjan. Het zijn allemaal geliefde bestemmingen voor de chrysanten uit Hoek van Holland. Zeker op internationale vrouwendag, dan krijgen alle vrouwen een mooie bos bloemen. “Als je als Russische man dat niet doet, dan heb je een probleem”, vertelt Wouter Duijvesteijn. Hij is meerdere keren in Moskou geweest en heeft gezien hoeveel bloemen er op die dag worden weggegeven. In Rusland en de Oost-Europese landen is internationale vrouwendag een feestdag en is het traditie om bloemen te geven aan moeders, oma’s, zussen en leraressen.

Ook dit jaar zullen de vrouwen in het zonnetje worden gezet, maar veel minder. Niet alleen omdat er minder bloemen zijn, ook omdat de Russische roebel minder waard is en Russische klanten door het platgelegde bankensysteem Swift niet meer kunnen betalen voor de bloemen.

Hard dalende bloemenprijzen
De bloementelers moeten op zoek naar andere afnemers en dat gebeurt voor een veel lagere prijs. “Deze bloemen zijn ook gewenst in Europa, dus die bloemen gaan wel weg, maar met heel veel financiële pijn”, zegt Duijvesteijn. Van de orchideeën van de Bleiswijkse kweker Frans de Koning gaat normaal 70% naar Rusland. Ook hij zal op zoek moeten naar andere markten. Hij verwacht dat het misschien wel maanden gaat duren. “Misschien doen we wel nooit meer zaken met Rusland”, zegt hij.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.