D66, VVD en PvdA: Papendrechtse koopzondagen dreigen te worden teruggedraaid

0
843

PAPENDRECHT – De winkelopening op zondag in Papendrecht dreigt te worden teruggedraaid. Daarvoor waarschuwen de lokale D66, VVD en PvdA in een persbericht. De vrijwillige openstelling van levensmiddelenwinkels op elke zondag werd in Papendrecht ingevoerd aan het begin van de coronacrisis. Als de landelijke coronanoodwet vervalt, mogen winkels nog slechts de helft van de zondagen open in Papendrecht, zoals vóór corona het geval was. Dat is vastgelegd in een gemeenteraadsbesluit.

Als PAB, CDA, CU en SGP samen opnieuw de meerderheid bij de verkiezingen halen, kunnen Papendrechters dus niet meer elke zondag boodschappen doen in de eigen gemeente, wat de drie partijen die de zondagopenstelling vrij willen geven, jammer zouden vinden. Dan moeten inwoners uitwijken naar buurgemeenten waar de winkels wel open zijn, zoals Dordrecht en Zwijndrecht.

De Papendrechtse VVD, PvdA en D66 merkten bij het campagnevoeren voor de gemeenteraadsverkiezingen dat veel inwoners die op zondag hier boodschappen doen, denken dat dit blijvend goed geregeld is. De drie partijen willen dat inwoners vóór de verkiezingen weten hoe het echt zit, zodat zij er desgewenst rekening mee kunnen houden bij het uitbrengen van hun stem op 16 maart.

Trijntje van Es, lijsttrekker van D66 Papendrecht: “Winkeliers en inwoners moeten zelf kunnen bepalen of zij op zondag open zijn en boodschappen willen doen. Inmiddels zijn veel Papendrechters daaraan gewend. Wij willen niet dat onze inwoners straks weer naar omliggende gemeenten moeten en onze winkeliers hierdoor omzet verliezen. Mensen die vinden dat winkeliers en inwoners dit prima zelf kunnen bepalen, kunnen via de stembus echt het verschil maken.”

Sophia de Keizer, lijsttrekker van VVD Papendrecht: “Persoonlijk voel ik er niet zoveel voor om andere partijen de schuld te geven, ik focus graag op wat beter kan. Wat willen onze ondernemers, wat willen onze inwoners, dat moet leidend zijn. Wat mij betreft halen we dit onderwerp juist uit de politiek. Wie op zondag open wil, gaat open en wie dicht wil, blijft dicht. Ook eigenaren van winkelcentra behoren dat niet te bepalen. Ik heb respect voor eenieders keuze. Laten we vooral niet elkaars wil opleggen, laten we elkaars verschillen omarmen. Als VVD’er houd ik niet van regels en bemoeienis.”

Derya Karso, lijsttrekker van de PvdA Papendrecht: “Het is aan de ondernemer om zelf te bepalen wanneer hij open en dicht wil zijn. Daarom willen we koopzondagen vrijgeven. Daarnaast laat eerder onderzoek zien dat inwoners de wens hebben om ook op zondag te kunnen winkelen. Daar moeten we recht aan doen. De zondagsopenstelling biedt kans om samen met de ondernemers, de horeca en de cultuursector leuke activiteiten te organiseren. Zo wordt Papendrecht ook op zondag een stukje gastvrijer.”

Eerder kwamen de PvdA, D66 en VVD al meerdere keren in actie om de koopzondagen goed te regelen. Nadat vanaf voorjaar 2020 tot de zomer de supermarkten in verband met de coronacrisis alle zondagen open mochten, dreigde dit een half jaar later te worden teruggedraaid.

De partijen lieten toen door Onderzoekscentrum Drechtsteden (OCD) onderzoeken wat de voorkeur van de Papendrechtse inwoners was. Een ruime meerderheid gaf aan dat wat hen betreft elke zondag de winkels open zouden mogen, ook na coronatijd. VVD, PvdA en D66 kregen het daarop voor elkaar om de openstelling van levensmiddelenwinkels elke zondag voor de duur van corona door te laten gaan. Liever hadden zij toen gezien dat ook andere winkeliers de vrijheid kregen om zelf te bepalen of zij op zondagen open wilden, maar daarvoor was geen meerderheid in de gemeenteraad.

In de stemwijzer van het AD, MijnStem.nl, kunnen inwoners bij de toelichting op de vraag over zondagopenstelling van winkels lezen hoe verschillende partijen in Papendrecht denken over de koopzondag. De VVD, D66 en PvdA zullen zich in de gemeenteraad blijven inzetten voor volledige vrijwillige zondagopenstelling van alle winkels. Bij een goede verkiezingsuitslag kan dat nog dit jaar goed geregeld zijn