Patat wordt duurder; snackbars korter open

0
774

REGIO – De prijs om te frituren stijgt. Dat hakt er vooral in bij de kleinere snackbareigenaren. Het dwingt ze tot onorthodoxe maatregelen om hun snacks en patat nog aan de man te brengen. Patatbakkers overwegen hogere prijzen en kortere openingstijden. “Ik ben bang dat de snackbars uit de wijken zullen verdwijnen”, zegt snackbareigenaar Henk van der Slot van Picobello Snacks in Maassluis. “Het wordt gewoon te duur.”

In een alarmerende brief vraagt de vereniging Professionele Frituurders de minister van economische zaken om hulp. “Cafetaria’s kampen met acute betalingsproblemen door de dagelijks stijgende energieprijzen”, schrijft directeur Frans de Rooij. Hoe gaan de patatboeren in de regio daar mee om? En wat ga jij er als patatliefhebber van merken? Rijnmond belde een paar patatbakkers in de regio.

Frans de Rooij had laatst nog een Rotterdamse ondernemer aan de lijn. “Hij was in paniek. Hoe moet je in godshemelsnaam de facturen betalen als je al geen financiële reserves hebt, vroeg hij zich af”, vertelt De Rooij. Voor patatbakkers wordt eigenlijk alles duurder. De gasprijzen, de olieprijzen en de aanvoer. “En de zaken hadden vaak al weinig buffers vanwege corona.”

Het zijn net de benzineprijzen
Als Henk van der Slot zelf in de groothandel loopt, windt hij zich de laatste weken elke keer weer op over de prijzen die hij daar ziet. “Het zijn net de benzineprijzen, joh! Een sateetje, normaal 1,80, kost nu 2,60. Dat kan toch niet! Ik kan wel iedere week een nieuw prijzenbord maken als ik dat bij zou willen houden.”

“Sinds een paar weken word ik me er ook meer bewust van, van die stijgende prijzen. Maar het lastige is: voor de mensen worden de boodschappen al duurder, dus wat kan ik voor een patatje vragen, zonder dat ik te veel vraag? Mijn gasprijs is meer dan verdubbeld. Het kost me mijn boterham”, zegt Henk, die sinds drie jaar een zaak in Maassluis heeft. Daarvoor stond hij met een klein snackwagentje in Schiedam, en daarna bij de Praxis in aan de Keileweg in Rotterdam.

Dus wat heeft hij gedaan: de openingstijden veranderd. “Normaal ben ik open van 12:00 tot 21:00 uur, nu van 15:00 tot 20:00 uur. Dat scheelt mij een hoop energiekosten en verbruikskosten van olie. Als ik de patatprijzen zou laten stijgen, ben ik bang dat mensen weglopen. Ik ben bang dat door stijgende prijzen de patatzaken de woonwijken uit verdwijnen. Mensen die weinig verdienen, slingeren zelf hun pan aan als de prijzen maar blijven stijgen.”

Henk had gehoopt dat hij tot zijn zestigste door kon bikkelen en daarna lekker met pensioen kon gaan. “Dat plan ging vrij aardig, maar deze problemen gooien denk ik uiteindelijk wel roet in het eten.”

Nieuwe prijskaart
Simon Maasdam kreeg van de week weer eens de nieuwe prijskaart van Ola binnen. “Ze geven voor een nieuwe magnum 3,10 euro als adviesprijs. Drie…! Tien…! Die ga ik geeneens bestellen joh, dat kun je toch niet verkopen aan een kind als die een ijsje wil kopen, als ze dat van hun zakgeld moeten betalen. Dan houd ik het wel bij de waterijsjes.”

Simon heeft gelukkig een vast contract voor zijn gas, waar hij de frietpannen mee verwarmt. “Dus dat scheelt. Ik merk de kostenstijgingen wel bij het frituurvet. De prijs daarvan stijgt zo met veertig procent. Daar moet ik wel op anticiperen, wil ik nog een beetje verdienen.” Maasdam besloot daarom om onder meer de prijs van zijn patat en frikandel met 25 cent te verhogen.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.