Peter de Liefde: Genuanceerd

0
91
Foto: RTV Papendrecht

De afgelopen dagen was Virgil van Dijk de kop van Jut. Marco van Basten, die er zelf voor zorgde dat we de finale van het EK in 1992 niet haalden door een strafschop te missen, heeft onze aanvoerder aangewezen als hoofdschuldige voor het zwakke spel van Oranje. Hij zou te weinig leiderschap tonen en zich te veel beperken tot tikkies breed.

In werkelijkheid is er altijd meer dan één schuldige. Sterker nog, meestal heeft iedereen wel op de een of andere manier een beetje schuld. Dat is jammer, want dat maakt de zaken ingewikkeld. Mathijs van Nieuwkerk had gecorrigeerd moeten worden door zijn eindredactrice. En zij door BNNVARA. En die geschoffeerde medewerkers hadden ontslag moeten nemen. Waarom blijf je daar in vredesnaam werken? En waarom moest dat succes van DWDD zo worden uitgemolken? Waren al die spin-offs nou echt nodig?

Eerlijk gezegd ben ik belachelijk genuanceerd. Ik ben zo bang dat ik dingen niet eerst van alle kanten bekijk dat ik nauwelijks nog een conclusie trek. Zelfs bij een discussie over Poetin breng ik de kanttekening aan dat het Russische volk de laatste drie eeuwen erg veel geleden heeft. Denk bijvoorbeeld aan die miljoenen Russische doden in de Tweede Wereldoorlog.

Eigenlijk lijkt China me wel een fijn land. Daar is Xi Jinping degene die het volk alleen de slechte pillen uit eigen land wil geven en degene die doet of in het buitenland de situatie net zo erg is door tv-beelden te manipuleren. Heerlijk lijkt me dat, die duidelijkheid. In Nederland ga ik niet zo gauw demonstreren. Ik denk al snel, ach die arme Mark Rutte en kornuiten moeten de boel ook bij elkaar houden en ja, dan moet je een beetje schipperen. Je doet het nooit helemaal goed. Daardoor heb ik ook meestal niet echt een mening. Ik denk al gauw dat iedereen wel een beetje gelijk heeft. Vermoeiend is dat, die onrust in je hoofd. Soms woonde ik maar liever in China. Dan had ik één vijand. Een verschrikkelijke vijand, maar wel een duidelijke.

Hoewel, met die enorm grote bevolking en lage vaccinatiebereidheid onder ouderen is dat strenge zero-covid beleid ook wel weer te verdedigen. Nee toch? Verdorie, nu doe ik het weer. Oké, nieuwe poging: Xi Jinping en Poetin zijn slecht, Mark Rutte is een slapjanus, Mathijs van Nieuwkerk moet behandeld worden en Virgil van Dijk is een waardeloze aanvoerder. Zo, nu is het duidelijk. Heerlijk.