Peter de Liefde: Niet onmogelijk

0
119

Toen ik vanmorgen de Volkskrant opensloeg kreeg ik zoals te doen gebruikelijk een bak slecht nieuws over me heen. ‘Grote droogte in Kenia.’ ’Als we niet snel ingrijpen gaan we de klimaatdoelstelling bij lange na niet halen.’ ‘Minister de Jonge gebruikte privémail tijdens coronacrisis, mogelijk informatie verloren gegaan.’ ’Experts snel naar ‘plaats delict’ Boetsja.’ ‘Overwinning Viktor Orbán in Hongarije.’

Ik lees het interview met Heleen de Coninck, hoogleraar innovatie en klimaat aan de TU Eindhoven en een van de vijf Nederlandse auteurs van het IPCC-rapport. Het goede nieuws van het rapport is volgens haar dat we nu beter weten welke maatregelen hoeveel helpen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ze zegt dat het ook mogelijk is om met een gedragsverandering als stoppen met het eten van vlees het klimaat enorm te helpen. “Ja, dat is dan misschien mogelijk maar dat is niet waarschijnlijk” hoor ik u denken. Ik protesteer tegen de gedachte dat je iets wat niet waarschijnlijk is ook niet moet willen nastreven. In feite, is de zin “ja, maar dat is niet erg waarschijnlijk” een eerste stap richting doemdenken. Wat mij betreft mag je alles wat niet onmogelijk is, nastreven.

En hoeveel dingen zijn nou werkelijk onmogelijk? Ik bedoel bewijsbaar onmogelijk. Je kunt de tijd niet stil zetten, dat is waar en u zal dat beamen. Maar, terwijl ik het zeg, denk ik al, ja wacht eens even, als je in een vliegtuig stapt en je vliegt tegen de richting van de draai van de aarde in met precies dezelfde snelheid als waarmee de aarde draait dan staat de tijd toch echt stil.

En net als ik me afvraag of ik niet een beetje te zweverig zit te denken en overweeg om de krant dicht te slaan valt mijn oog op een ander artikel: ‘Kunnen Leefbaar Rotterdam en Denk samen in een coalitie?’ Tot mijn niet geringe verbazing blijken de moskeehaters en de moskeebouwers samen op een coalitie af te stevenen. Ik citeer: “Volgens Denk-partijvoorzitter Ejder Kösee vertegenwoordigen Denk en Leefbaar Rotterdam dezelfde groepen, het zijn gewone mensen, die in wijken wonen waar al jaren te weinig aandacht voor is en waar meer criminaliteit is dan elders…” Beste lezers, wat een heerlijk gevoel als deze twee partijen tot elkaar kunnen komen dan kan het in de Oekraïne toch ook binnen een paar weken vrede zijn. Niet waarschijnlijk misschien, maar niet onmogelijk en alles wat niet onmogelijk is dat mag je nastreven.

Reacties naar: peter.deliefde@rtvpapendrecht.nl