Peter de Liefde: Vinyl

0
407
Foto: RTV Papendrecht

Nu de ergste corona-perikelen gelukkig achter de rug zijn, lees ik dat Back to Vinyl weer georganiseerd wordt en wel op Paaszaterdag (16 april ) in Landvast. Er worden platen gedraaid uit de jaren 60, 70 en 80. Jawel, langspeelplaten! Vinyl!

Voor de jongeren onder ons, dit is hoe je een plaat opzet:

Je opent de plastic klep van de pick-up. Je haalt de plaat heel voorzichtig uit de hoes waarbij je vingers alleen de zijkant en eventueel het label in het midden raken. Je drukt hem met het gaatje op het uiteinde van de metalen pin.

Heel voorzichtig beweeg je de arm van de platenspeler, met aan het uiteinde de naald, door hem met een klein rukje naar links uit het hardplastic klemmetje te trekken. Dat rukje moet echt horizontaal plaats vinden anders zou de zeer kwetsbare naald beschadigd kunnen raken. Inmiddels is de draaitafel automatisch gaan draaien. Je checkt dat het toerental op 33 staat.

Je stapt een klein stukje naar achteren en beweegt je hoofd iets schuin naar links zodat je de naald goed boven de buitenste rand van de plaat waar nog geen muziek op staat plaatst. Dit is superbelangrijk, want als je straks de naald gaat laten zakken en hij landt te veel aan de buitenkant zakt ie naast de plaat op de harde kunststof van de ombouw van de platenspeler en is hij kapot. En als hij al teveel naar het midden van de plaat landt veroorzaakt ie wellicht een klein krasje in de muziek. De buitenrand is dus een soort veiligheidszone. Bij veel gedraaide platen hoor je hier dan ook vaak kleine krasjes maar dat is niet erg want ze kraken niet door de muziek heen en vormen eigenlijk wel een subtiele spannende aankondiging voor de klanken die komen.

Dan laat je met een hendeltje héél zachtjes de naald zakken. Ook dat moet weer erg voorzichtig. Dan pas, ga je luisteren.

Beste lezers, als ik er nu weer aan denk ben ik geneigd om volgende week een platenspeler te kopen. Weet u wat het is, het is gewoon aangenamer als er wat moeite gedaan moet worden voor een genotservaring. Een cappuccino smaakt beter als je alle geluiden en handelingen die nodig zijn om hem te maken gezien en gehoord hebt. En kaas van de kaasboer is lekkerder omdat de kaasboer hem voor jou gesneden en verpakt heeft.

Als alles vanzelf gaat is er geen zak meer aan.

Reacties naar: peter.deliefde@rtvpapendrecht.nl