Protestactie van cultuursector

0
305

REGIO – Woensdag, 19 januari gaan zo’n zeventig theaters open voor Kapsalon Theater, een protestactie van de cultuursector tegen de coronamaatregelen. De zalen worden omgebouwd tot bijvoorbeeld kapsalon of massagesalon, sectoren die sinds zaterdag weer open zijn. Theaters, bioscopen, musea en andere culturele instellingen moeten hun deuren echter nog dichthouden. Kapsalon Theater, met optredens van onder anderen Jochem Myjer, Claudia de Breij en Youp van ’t Hek, is een initiatief van acteur Diederik Ebbinge en cabaretier Sanne Wallis de Vries.

Ook enkele tientallen musea openen vandaag hun deuren, “om op ludieke wijze ruimte te geven aan (mentale) fitheid”. Zo worden in het Limburgs Museum zumba- en yogalessen gegeven, kunnen deelnemers bootcampen in Slot Loevestein en het Mauritshuis of een “kunstbooster” halen in Panorama Mesdag.

Gisteren kondigden meerdere gemeentebesturen aan de coronamaatregelen te zullen handhaven. Veiligheidsberaad-voorzitter Hubert Bruls heeft gemeenten daar ook toe opgeroepen. “Een kortdurende, demonstratieve actie kan misschien wel, maar gewoon heropenen alsof er geen regel is die dat verbiedt is buiten de orde”, zei hij. In Nijmegen, waar Bruls burgemeester is, heeft hij de protestactie van de cultuursector in ieder geval verboden. Ook in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven wordt vandaag gehandhaafd. De burgemeester van Hoorn liet juist weten dat hij de actie Kapsalon Theater zal toestaan.

Bron: mediapartner Rijnmond