Regio gaat onderdak bieden aan 2000 Oekraïners

0
426

REGIO – De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid moet de komende tijd onderdak bieden aan ruim 2000 vluchtelingen uit Oekraïne. Vanwege de oorlog vluchten veel mensen het land uit. Er wordt ook een grote stroom vluchtelingen in Nederland verwacht.

In onze regio gaat de opvang vooral gebeuren in Papendrecht, Sliedrecht, Hardinxveld en Dordrecht, maar alle tien de gemeenten in de regio helpen mee. In Dordrecht wordt het nu nog leegstaande pand ‘Crownpoint’, naast het stadskantoor aan de Spuiboulevard, omgebouwd tot opvanglocatie voor de rest van dit jaar. Daar kunnen enkele honderden mensen worden opgevangen.

De gemeente Dordrecht moet dit binnen twee weken geregeld krijgen, Ook zullen er mensen particulier opgevangen worden. Veiligheidsregiovoorzitter en burgemeester van Dordrecht Wouter Kolff zegt wel dat inwoners goed moeten nadenken of ze vluchtelingen (kunnen)opvangen. Het brengt de nodige verantwoordelijkheden met zich mee. Over compensatie is Kolff kort: dat moet wat hem betreft landelijk geregeld worden, net als dat de voorzitter ervoor wil zorgen dat het landelijk geregeld wordt dat particulieren met een uitkering niet worden gekort als ze iemand opvangen.

De Veiligheidsregio is momenteel in crisis-stand, dat wil zeggen dat er regelmatig overleggen plaats vinden en er sneller dan anders besluiten genomen kunnen worden. Het is nu nog niet nodig om in de regio dwang uit te oefenen als het gaat om vluchtelingenopvang. Dat kan ook pas in gripfase 4 en op dit moment is fase 2 van kracht.

De Veiligheidsregio is momenteel bezig met het opzetten van een informatienummer voor mensen die graag willen helpen met de opvang. De verwachting is dat het nummer woensdag bereikbaar is.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner RTV Dordrecht.