Ruzie in nest jonge visarenden

0
303

Foto’s: Vogelbescherming
REGIO – Eind mei kropen ze uit het ei: drie kleine visarenden in de Biesbosch. In een maand tijd is er al veel gebeurd. Boswachter Harm Blom blikt op de website Beleef de Lente terug om de eerste weken uit het leven van de vogels en is verbaasd over hoe het eraan toe gaat op het nest.

“Wat we dit jaar zien, is best bijzonder. Vorig jaar hadden we broers en zussen die het echt wel goed met elkaar konden vinden”, vertelt Blom. “Dit jaar hebben we een mannetje of vrouwtje in de groep die constant bezig is om te laten zien: ik ben de baas. Hij wil de vis als eerste. Hij pikt zelfs zijn moeder. Hij pikt regelmatig zijn zusje of broertje.”

Oppassen geblazen
“Onlangs kwam het mannetje aan met een prachtige lange vis. Die vis leefde nog. En precies, toeval of niet, kreeg dat vechtersbaasje een enorme klap van die vis. En je zag hem (of haar) echt kijken van: wat gebeurt mij hier nou?”

Vrouw is de baas
De rolverdeling tussen de ouders is traditioneel, tenminste volgens het patroon van de visarenden. “De eerste 10, 11, 12 dagen wordt alle vis door de vrouw aan de kuikens gevoerd. Maar de man wil ook heel graag. Je ziet steeds aan zijn gedrag: dat wil ik ook. Op 11 juli zagen we voor het eerst dat het mannetje een stukje vis aan het voorste kuiken mocht geven”, legt Blom uit.

Zorgzame ouders
De ouders van de kuikens wijken voorlopig niet van hun zijde. Ze beschermen ze goed. “Als ‘s ochtends de zon opkomt, zie je visarenden met schouders breed op de rand van het nest zitten. Met het idee: we gaan de jongen uit de zon houden. Je ziet de ouders per uur meedraaien met de stand van de zon om te zorgen dat die kuikens niet oververhit raken.”

Beleef de Lente
De visarenden zijn 24 uur per dag te volgen via een webcam op de site Beleefdelente.nl. Dat is een initiatief van Vogelbescherming Nederland, waarbij niet alleen deze vogels, maar onder andere ook de steenuil, de slechtvalk en de merel te zien zijn.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner RTV Dordrecht.