Foto: Dennis Koorevaar, streekredactie
REGIO – Jaarlijks vinden er in de regio Drechtsteden-Alblasserwaard zo’n 850 verkeersongevallen waarbij 50-plussers bij betrokken zijn. 130 daarvan zijn ernstig. Om die cijfers terug te dringen organiseerden verschillende verkeersveiligheidorganisaties vrijdag een seniorenbeurs in Sliedrecht. Daar kon je alle informatie vinden om je veilig door het verkeer te bewegen op zowel de fiets, in de auto als op een scootmobiel.

“Ik ben op zoek naar een fietshelm”, zegt een vrouw, wachtend op haar bakje koffie. “Die hoop ik hier te vinden. Ik fiets veel en ik hoor dat een helm je extra beschermd. Dat vind ik belangrijk.” Een meneer uit Nieuwpoort zit nog veel in de auto: “Ik ben nog voor 90% goed”, zegt hij lachend. “Maar het autorijden gaat nog prima.”

Naast het geven van informatie over hoe je je veilig door het verkeer kan bewegen, zijn er ook controles of je nog veilig kunt autorijden. Bijvoorbeeld je gehoor of je zicht. “Natuurlijk moet er ook gekeken worden naar hoe iemand rijdt”, zegt de Dordtse wethouder Rik van der Linden. “Maar dat gebeurt hier nu niet. Dat kan wellicht nog wel beter.”

Op de beurs, die voor het eerst gehouden werd in de provincie Zuid-Holland, kon je een parcours afleggen met een scootmobiel en tips krijgen over hoe je veilig over de weg gaat. Ook stonden er 45-kilometer voertuigen en fietsen met zijwieltjes voor volwassenen onder de noemer ‘maak van je tweewieler een driewieler’.

De organisatie is van plan de beurs jaarlijks te organiseren, ieder jaar in een andere regio. Wethouder Arjan Meerkerk van Hardinxveld-Giessendam bood al aan om het evenement volgend jaar naar zijn gemeente te halen.

Dit artikel is afkomstig van de streekredactie omroepen Drechtsteden.