The Movies kijkt hoeveel je oude guldens waard zijn

0
416

Foto: RTV Dordrecht
DORDRECHT – Een vol rood koffieblik met oude guldens wordt op de toonbank gezet: “Deze stond nog bij mij thuis.” RTV Dordrecht verslaggever Alexander Eleveld vond een grote hoeveelheid van onze vorige munteenheid in Nederland op zolder en dat kwam vrijdag toch nog even goed uit. Daar kon hij namelijk zijn guldens laten taxeren of voor een zogenoemd ‘geeltje’ naar de film.

Cinema The Movies in Dordrecht had donderdag 31 maart en vrijdag 1 april de Gulden Movies dag. Voor degene die zijn of haar geeltje of snip nog niet had uitgegeven, kon daarmee dus naar de film. Een geeltje (25 gulden) leverde één filmkaartje op en twee snippen (200 gulden) een strippenkaart. “Het is deze week de week van het geld en het thema is ‘Van Doekoe naar Digi’. Juist het oude geld kunnen we op deze manier nog een plekje geven.”

Niet alleen filmkaartjes waren donderdag en vrijdag te bemachtigen. Munten konden dus ook getaxeerd worden door muntenhandelaar David van Vugt van David-Coin. En hoewel Alexander een volle pot met guldens had, viel de opbrengst toch een klein beetje tegen: “Het heeft zeker nog waarde. Sowieso de guldenbiljetten. Bijvoorbeeld tien gulden heeft nog ongeveer een waarde van vijf euro”, vertelt hij. Wat betreft de munten is de opbrengst iets lager: Ongeveer vijf euro per kilo. “Als ze van zilver waren, dan hadden ze nog wel de zilverwaarde gehad.”

Week van het geld
Tijdens de Week van het Geld: Van Doekoe naar Digi, staat het gebruik van geld centraal. Door de digitalisering van de wereld is bijvoorbeeld het online kaartjes kopen voor de film of een tikkie sturen voor je zakgeld steeds normaler geworden. Levert de guldenactie van Cinema The Movies dan nog wel wat op? “Het levert zeker wat op. Je kan guldenbiljetten nog steeds inleveren bij de bank in Amsterdam.”

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner RTV Dordrecht.