Tijdelijke veerpont beleeft eerste vaart

0
589

Foto: Rik van der Linden
PAPENDRECHT – Maandag 31 januari is het groot onderhoud aan het fietspad van de Merwedebrug gestart. De tijdelijke, gratis veerpont is vandaag voor het eerst gaan varen. Tijdens de afsluiting van het fietspad vaart de veerpont doordeweeks vanaf 6:15 uur tot 18:00 uur elk half uur tussen Papendrecht en Dordrecht.

Met deze gratis veerpont probeert Rijkswaterstaat de vertraging voor (brom)fietsers zo beperkt mogelijk te houden. Op zaterdag vaart de pont tussen 8:00 uur en 18:00 uur. De eerste ochtend dat de pont voer is goed verlopen.

Gesprek met de 1e gebruikers
Wethouder Rik van der Linden van Dordrecht nam de proef op de som en pakte de pont naar de overkant, waar hij zijn collega-wethouder Kees de Ruijter trof. Samen gingen zij het gesprek aan met de eerste gebruikers op de pont en bij de koffiekar.

Rik van der Linden, wethouder gemeente Dordrecht: “Ik ben blij dat de veerpont er is. En belangrijker: uit de reacties merk ik dat dat voor veel Dordtenaren geldt. Natuurlijk zit niemand te wachten op een langdurige afsluiting en extra reistijd, maar dat is helaas onvermijdelijk. Het fietspad moet nu eenmaal dringend aangepakt worden. Voor de meeste fietsers is deze gratis veerpont een goede oplossing. Bijvoorbeeld voor de vele scholieren die in Dordrecht naar school gaan. Voor de veiligheid hebben wij aan de Dordtse kant op de Kerkeplaat tijdelijk een vrijliggend fietspad aangebracht. Ik maakte vanmorgen mijn eerste oversteek en dat ging prima. Het is prettig dat fietsers met deze pont nu een extra alternatief hebben, naast de waterbus en de Baanhoekbrug.”

Kees de Ruijter, wethouder gemeente Papendrecht: “Wij hebben ons als gemeente ervoor ingespannen dat er gedurende de werkzaamheden een gratis alternatief is voor de gebruikers van het fietspad. Het is mooi dat deze pontverbinding er nu is.”

Bart Keunen, districtshoofd Rijkswaterstaat: “Het fietspad op de Merwedebrug bij Papendrecht is hard toe aan een grote opknapbeurt maar dat heeft wel veel impact op de (brom)fietsers die dagelijks naar werk of school moeten. Ik ben dan ook heel blij dat het samen met onze partners uit de omgeving is gelukt om de hinder zoveel mogelijk te beperken door een gratis pont aan te bieden.”

“De komende jaren blijven we werken aan vernieuwing van de bestaande infrastructuur. We hebben als Rijkswaterstaat een grote opgave om oude bruggen, tunnels en viaducten uit de vorige eeuw te vervangen of renoveren. Zo staan voor de regio Drechtsteden de renovatie van de Merwedebrug zelf nog op de planning evenals de stadsbrug Dordt, de brug over de Noord en de Drechttunnel.”

Alternatieven
Er zijn voor (brom)fietsers verschillende alternatieve routes:

-gratis pont tussen Huys de Merwede Papendrecht en Dordrecht Kerkeplaat (ruïne Huis te Merwede);
-de reguliere waterbus lijn 22 tussen Papendrecht en Dordrecht;
-omfietsen via de Baanhoekbrug;
-Qbuzz lijn 4 en lijn 416.