Tuinvogeltelling voor dummies

0
666

Foto: website mediapartner Rijnmond

REGIO – Twee spreeuwen, drie vinken, een houtduif en vijf mussen. Wat is jouw score? Vijf tips om goed voorbereid mee te doen aan de Nationale Tuinvogeltelling van 2022.
Hang je tuin vol met lekkers voor de vogels, zoals pinda’s en vetbolletjes. Dan weet je zeker dat je wat te tellen hebt. Let op dat er geen netje om de vetbol heen zit, want daarin kunnen vogels verstrikt raken. Winterkoninkjes en roodborsten zijn gek op vetblokken met insecten. Maak het tellen ook voor jezelf een beetje leuk. Kopje koffie of thee erbij achter het raam en tellen maar. Een half uurtje is genoeg.

De koolmees heeft een streepje voor
In de Nationale Tuinvogeltelling staan de koolmees en de pimpelmees altijd in de top tien van meest getelde vogels. Probleem is dat ze nogal op elkaar lijken. De beste tip om die twee uit elkaar te houden? De pimpelmees is die met dat blauwe petje en het zwarte Zorro-maskertje. De koolmees heeft een zwart petje én hij heeft een streepje voor, want hij draagt een stropdas.

Wie telt de meest bijzondere tuinvogel?
Op Tuinvogeltelling.nl vind je afbeeldingen van tuinvogels. Zo kun je de meest voorkomende soorten makkelijk herkennen. In de app zijn ook geluiden te horen die de vogels maken. Heel koud wordt het dit weekend niet dus tijdens het tellen kun je ook de deur een stukje openzetten. Let op dat de kat niet naar buiten glipt!.

Als je op de site van de Tuinvogeltelling je postcode invult, kun je zien welke vogelsoorten er in jouw eigen buurt al zijn geteld. Dus heeft de buurvrouw een ijsvogel gezien bij haar vijver? Jij misschien wel een bijzondere zwartkop! Een beetje rivaliteit mag er zijn.

Gespikkelde spreeuw
Het hele jaar door kun je spreeuwen in je tuin hebben, maar de spreeuwen die je nu ziet, kunnen best uit Rusland komen. In deze tijd van het jaar hebben spreeuwen spikkels. Tegen het einde van de winter zijn hun veren afgesleten en de stippen ook. Dacht je dat alleen mezen aan vetbollen kunnen hangen? Vogels leren van elkaar, dus verbaas je niet als een spreeuw dat ineens ook doet.

Vogel van het jaar
Vogels zitten graag tussen de klimop. Als er besjes aan hangen komen er merels op af. Het gaat niet zo goed met merels, dus zij kunnen wel wat hulp gebruiken. “Toen de Nationale Tuinvogeltelling in 2003 begon, zaten er gemiddeld bijna vier merels in de tuin, nu zijn dat er nog maar twee.”, zegt Marieke Dijksman van Vogelbescherming. Voor een deel komt dat door het Usutu-virus, maar ook klimaatverandering zou een rol kunnen spelen: “Omdat de zomers heter en droger zijn, kunnen de merels niet goed bij de wormen komen.” Om de merel wat meer aandacht te geven en om te onderzoeken hoe het precies komt dat er minder merels zijn, is 2022 uitgeroepen tot het Jaar van de Merel.

Hoe kan ik meedoen aan de Nationale Tuinvogeltelling?
Meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek Nederland is makkelijk. Een half uur lang tel je de vogels in de tuin of op het balkon. De resultaten geef je vrijdag, zaterdag of zondag door op mijntuinvogeltelling.nl

Dit artikel is samengesteld uit verhalen van Chris Natuurlijk, het programma van Radio Rijnmond over groen en natuur dat iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 09:00 is te beluisteren op Radio Rijnmond. Op zaterdag 29 januari meer tips over tuinvogels en de Nationale Tuinvogeltelling.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond