TV Papendrecht kijkt rond in opvangcentrum minderjarige vluchtelingen aan de Seringenstraat

0
184
Foto: Hans Hulswit

PAPENDRECHT – TV Papendrecht heeft vrijdagmiddag een rondleiding gekregen door het nieuwe opvangcentrum voor Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen (AMV’s) aan de Seringenstraat. Ook burgemeester Margreet van Driel en wethouder Arno Janssen waren daarbij aanwezig.

Zaterdagmiddag komt een groep van 50 jongeren aan in het centrum: het gaat om 41 jongens en 9 meisjes. In het centrum krijgen ze rond de klok begeleiding. Ze moeten zelf leren koken, hebben corvee en krijgen les over de Nederlandse samenleving. Natuurlijk krijgen ze ook les in de Nederlandse taal.

Foto: Hans Hulswit

Als ze eenmaal een beetje gewend zijn, zal ook een schoolopleiding van start gaan op de locatie: de jongeren zijn ten slotte leerplichtig.

Een belangrijke doelstelling van het centrum is de jongeren zo zelfstandig mogelijk te maken. Als ze bijna 18 zijn, gaan ze naar een regulier AZC en daar is vrijwel geen begeleiding meer.

Burgemeester Van Driel hoopt dat de Papendrechtse samenleving het nodige kan betekenen voor deze jongeren. Ze roept verenigingen en anderen op mee te denken over activiteiten met de jongeren. Ook als zich problemen zouden voordoen, wil de gemeente dat graag horen.

Foto: Hans Hulswit

Het opvangcentrum zal in ieder geval twee jaar in bedrijf zijn met een mogelijke uitloop naar drie jaar.

TV Papendrecht zal een dezer dagen een reportage brengen over dit opvangcentrum.