Veel structureel kansrijke beroepen in de Drechtsteden

0
195

DRECHTSTEDEN – UWV verstrekte in januari 2.141 WW-uitkeringen in de Drechtsteden. Werkgevers bemerken dat als gevolg daarvan nog steeds relatief weinig werkzoekenden met een WW-uitkering voor hun vacatures beschikbaar zijn. Voor 92 beroepen is deze krapte al vier jaar aanwezig. Bijna tweederde hiervan is gericht op bouw, industrie of technisch werk. Er zijn zo’n 1.650 vacatures mee gemoeid. Verschillende strategieën staan werkgevers ter beschikking om hun vacatures te vervullen. Behalve vacatures langer open te stellen of anders te werven, kunnen zij ook het werk anders indelen of kandidaten opleiden.

Lichte stijging WW-uitkeringen
UWV verstrekte eind januari 2023 in de Drechtsteden 2.141 WW-uitkeringen aan werkzoekenden. Het aantal WW-uitkeringen nam in die maand toe met 2,8%. Dat waren 59 WW-uitkeringen. Per eind december eindigen vaak tijdelijke contracten en verder zijn er seizoeneffecten. Vooral de uitkeringen aan agrarisch personeel, technisch personeel (waaronder met name hulpkrachten bouw & industrie en schilders) en leidinggevend personeel, namen in januari toe. In vergelijking met vorig jaar is sprake van een daling met 21,9%, oftewel 599 uitkeringen.

Het WW-percentage, dat wil zeggen het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, is voor de Drechtsteden met 1,4% iets lager dan Nederland (1,6%). Hieruit blijkt dat werkgevers nog steeds relatief weinig werkzoekenden met een WW-uitkering tot hun beschikking hebben voor hun vacatures.

Kansen voor werkzoekenden door krappe arbeidsmarkt
Het jaar 2022 stond in het teken van de steeds verder oplopende krapte op de arbeidsmarkt. Regionaal was sprake van een ‘zeer krappe’ arbeidsmarkt. Werkgevers komen in die situatie erg moeilijk aan personeel, omdat werkzoekenden met de juiste kwalificaties slechts in geringe mate beschikbaar zijn voor werk.

Deze maand gepubliceerd werkgeversonderzoek van UWV naar ervaringen van werkgevers met behoud en werven van personeel laat zien dat vorig jaar volgens werkgevers bijna zes op de tien ontstane vacatures moeilijk vervulbaar waren (58%). Werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures gaven het vaakst aan dat zij te weinig reacties kregen. Als reactie daarop stelden ze doorgaans hun vacatures langer open of gingen anders werven. Werkgevers in de bouw, vervoer & opslag, groothandel, industrie en ICT kampten het vaakst met moeilijk vervulbare vacatures. In met name zorg & welzijn verwachten werkgevers dat het in 2023 (veel) moeilijker wordt hun vacatures te vervullen.

Een zeer krappe arbeidsmarkt werkt positief uit op de kansen voor werkzoekenden. Sommige beroepen kregen de afgelopen vier jaar het label ‘kansrijk’ voor werkzoekenden van UWV. De verwachting is vooralsnog dat de arbeidsmarkt voor deze beroepen ook in de nabije toekomst krap blijft. In zekere zin is daarmee sprake van ‘structureel kansrijke beroepen’, omdat ze minder last lijken te hebben van schommelingen in de conjunctuur.

Veel voorkomende structureel kansrijke beroepen zijn in de Drechtsteden onder meer monteurs industriële machines en installaties / mechatronica (installatie, service, storing) , vrachtwagenchauffeurs, (hoofd)operators proces- en levensmiddelenindustrie, elektriciens en installateurs, monteurs elektrische installaties (incl. zonnepanelen en laadpalen) en woonbegeleiders gehandicaptenzorg. Meer veel voorkomende beroepen met deze kwalificatie zijn opgenomen in de tabel hieronder.


92 beroepen structureel kansrijk in de Drechtsteden

In de Drechtsteden hebben 92 beroepen de kwalificatie ‘structureel kansrijk’. Bijna tweederde daarvan zijn beroepen gerelateerd aan bouw, industrie en techniek (56). Het gaat om 1.650 openstaande vacatures. De figuur laat zien hoe de structureel kansrijke beroepen zijn verdeeld over de clusters van beroepsgroepen.

Voor werkgevers met personeelstekorten heeft UWV een notitie met 27 oplossingen opgesteld. Het draait daarbij om nieuw talent aanboren, werk anders organiseren en boeien en binden van (huidige) medewerkers. Het landelijk werkgeversonderzoek laat zien dat werkgevers ook andere strategieën volgen dan vacatures langer openstellen of anders werven. Bijna de helft van de werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures nam een kandidaat aan die niet helemaal aan de functie-eisen voldeed en leidde deze zelf op. Een derde paste de functie-eisen aan en een kwart deelde het werk en de taken anders in om iemand te kunnen aannemen die niet helemaal voldeed.