Visarenden geringd in Nederland

0
229

DORDRECHT – Het is voor de tweede keer ooit gelukt om in Nederland jonge visarenden te ringen. Drie gezonde jongen, die in het voorjaar uit een nest op een hoogspanningsmast kropen, zijn voorzien van kleurringen. “Hiermee is weer een belangrijke stap gezet op het vlak van onderzoek en bescherming naar deze zeldzame soort”, laat boswachter Harm Blom weten.

De visarenden broeden sinds 2016 in Nederland. Drie jaar later zijn de eerste jonge vogels geringd, dit om meer kennis over ze te verzamelen. “Het is goed om te weten welke gebieden ze bezoeken, hoe lang ze blijven leven en of ze in de toekomst terugkeren naar ons land.”

Visarenden zijn immers echte trekvogels die hun winter doorbrengen langs de kust van West-Afrika. In de Biesbosch broeden visarenden in bomen en, in dit geval, in een hoogspanningsmast van 65 meter hoog.

Blom verwacht dat de jonge visarenden eind juli het nest verlaten. Vaak blijven de jonge vogels nog tot begin september in het gebied en worden ook buiten het nest vaak nog een tijdje gevoed door het mannetje. Het vrouwtje vertrekt naar verwachting al wat eerder na het uitvliegen richting het zuiden.

De jonge vogels kiezen hun eigen moment om richting de overwinteringsgebieden te vliegen.

Dit is een artikel van onze mediapartner RTV Dordrecht.