Vooral twintigers gaan Papendrecht in of uit

0
98
Afbeelding: Slimster

AMERSFOORT – Maassluis was in 2022 de gemeente waar de meeste Nederlanders naartoe verhuisden ten opzichte van het aantal personen dat er juist vertrok. Tegenover elke nieuwe inwoner stonden slechts 0,55 Maassluizers die verhuisden naar een andere gemeente. Andere populaire vestigingsgemeenten waren onder meer Waddinxveen, Harlingen, Baarle-Nassau en Woudenberg. In Papendrecht stonden er 0,95 inwoners die vertrokken tegenover elke persoon die in Papendrecht kwam wonen. Dat concludeert Slimster.nl op basis van recent gepubliceerde data van het CBS. Voor Urk geldt juist het tegenovergestelde: voor elke nieuwe Urker zag het dorp er liefst 1,66 vertrekken. Ook voor Amsterdam en veel andere grote steden geldt dat er aanzienlijk meer mensen vertrokken dan zich er vestigden.

Afbeelding: Slimster

Met name veel twintigers verlieten ons dorp. Bijna een derde van degenen die vertrokken (31,4%) was tussen de 20 en 30 jaar oud. Veel van hen gingen waarschijnlijk op zoek naar een carrière buiten onze regio. In steden als Amsterdam, Utrecht, Amstelveen, Eindhoven, Rotterdam, Haarlem en Den Haag ging het vorig jaar met name om dertigers. Oorzaak hiervan is waarschijnlijk het feit dat een koopwoning in de grote steden veelal onbetaalbaar is.

Afbeelding: Slimster

Ook binnen de groep die naar Papendrecht toe kwam, maken de twintigers het grootste deel uit: 32,2%. In deze leeftijdscategorie is de bereidheid naar een andere woonplaats te gaan, duidelijk het grootst en dat hoeft geen verbazing te wekken, aangezien deze mensen hun leven nog aan het opbouwen zijn.

Per saldo neemt de bevolking van Papendrecht heel langzaam toe. Deze trend bestaat al geruime tijd.