Vriendenfonds schenkt Albert Schweitzer ziekenhuis nieuwe tillift

0
249

REGIO – Geschonken door het Vriendenfonds: de nieuwe tillift op de Intensive Care van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Voor het personeel van het ziekenhuis een hele uitkomst. “Absoluut,” zegt Erica Vos, verpleegkundige op de afdeling. “Het is heel makkelijk om patiënten te mobiliseren.”

Sanne Hoonweg, fysiotherapeut, legt uit wanneer zij de tillift gebruikt. “Vooral op de IC, als de patiënt nog niet heel veel kracht heeft. Dan gebruiken we de tillift om de patiënt uit bed te tillen. En dat doen we zodra de patiënt enigszins wakker is en stabiel genoeg om te mobiliseren.”

Voordelen
Daarna heeft Sanne de tillift niet meer nodig en doet zij oefeningen met de patiënt. Erica merkt gelijk al de voordelen. “Hiervoor hadden we een lift waarmee we met de poten onder het bed stonden. En dat ding bewoog allerlei kanten op.”

Max Remerie is bestuurslid van het Vriendenfonds. Hij geeft aan waarom het fonds deze schenking zo belangrijk vindt. “We staan in voor patiëntenwelzijn en wetenschappelijk onderzoek. En in dit geval is de tillift goed voor de patiënt als ook om het personeel te ontlasten. Dat is de reden dat wij deze aanvraag hebben gehonoreerd.”

Flinke prijs
Het ziekenhuis kon de lift niet op eigen kracht aanschaffen, mede door de hoge prijs van het apparaat: 5000,- euro. Het Vriendenfonds haalt dat geld bij individuen, bedrijven en andere donateurs. “Alles in het belang voor het patiëntenwelzijn en wetenschappelijk onderzoek,” zegt Remerie.

Samenwerking
De fysiotherapeut van het Albert Schweitzer geeft aan dat zowel voor de werkzaamheden van het personeel als voor het herstel van de patiënt, de tillift een hoop voordelen met zich meebrengt. “De verpleegkundige en fysiotherapeut werken heel nauw samen op de Intensive Care. Ik help om te kijken wanneer de patiënt eventueel weer uit bed kan. Zeker in het begin doen we dat vaak samen.”

Erica vult aan: “De patiënt moet vaak zo snel mogelijk gemobiliseerd kunnen worden. Dit om onder andere spierverval tegen te gaan. Het is bewezen dat vroege mobilisatie het herstel versnelt.

Door streekredactie omroepen Drechtsteden