‘Vrijwilligers in ziekenhuis zijn onwijs waardevol’

0
298

Foto: RTV Dordrecht
REGIO – Dir van de Graaf is één van de 300 vrijwilligers die in het Albert Schweitzer ziekenhuis bij de deur patiënten de weg wijzen of mensen van en naar de parkeerplaats rijden. Onmisbaar, volgens het overige personeel. Dir schenkt sinds mei 2019, sinds de start van het vrijwilligersproject, koffie en thee op de oogpoli op de woensdagochtend.

Na 3 jaar voor haar man te hebben gezorgd voelde Dir zich eenzaam. “Maar toen overleed hij. En op aanraden van mijn kleinzoon, die zei ‘Joh, oma. Ga eens wat vrijwilligerswerk doen!’, ben ik naar een open dag van het ziekenhuis gegaan. Heb ik een gesprek gehad en ben ik zo gezegd ‘aangenomen’.” En sindsdien schenkt zij iedere woensdag met plezier de koffie en thee voor de patiënten.

“Dir heeft zich aangemeld voor het vrijwilligersproject en die zijn verdeeld over het hele ziekenhuis,” vertelt Nancy van Steenis, medewerker op de oogpoli. “De vrijwilligers zijn echt onmisbaar hier in het ziekenhuis. Zowel voor ons, als voor de patiënten.” En dat werd het meest gemerkt tijdens de maanden midden in de coronacrisis, toen zij even niet mochten komen. “Ze doen meer dan alleen koffie schenken. En omdat we dat zo fijn vinden bakken we af en toe een cake voor hen, of doen we samen een bakje koffie. Met de kerst maken we kerststukjes. Ze maken ook een praatje met de mensen of helpen hen met hun jas. Voor de patiënten op de oogpoli is het een eye-opener dat ze zo goed worden geholpen.”

Ook Dir vermaakt zich tijdens haar ochtenddienst. “Je hebt altijd wel een praatje met mensen. Soms kom je bekenden tegen uit je wooncomplex. Een keer dacht ik ineens: ‘hey, daar zit mijn broer!’.”

Deze week werden de vrijwilligers extra in het zonnetje gezet, ook in het Albert Schweitzer, locatie Sliedrecht en Zwijndrecht. Nancy: “Zij kregen een speldje en een stukje gebak. We willen daarmee laten zien dat we onwijs dankbaar zijn voor en supertrots op hen.”

Dit bericht is afkomstig van onze streekredactie.