Wandelen, vogels spotten of watersporten: veel mensen komen naar de Biesbosch; maar die is zwaar vervuild

0
424

DORDRECHT – In de zomer zochten veel mensen verkoeling in de groene Biesbosch. Er waren veel meer bezoekers dan gewoonlijk en die namen ook veel afval mee, vertelt Boswachter Blom tegen Pointer.

Plastic spoelt aan
Recreanten zijn niet de enige boosdoeners blijkt uit het onderzoek van Pointer. Veel afval komt ook van de rivieren. ‘Uit een analyse van onze gegevens blijkt dat zwerfafval zich ophoopt in de Biesbosch, daar vinden we tien keer zoveel als langs de overige rivieren.’ Dat zegt Joost Barendrecht, projectleider van IVN Natuureducatie en Schone Rivieren.

Dat zo veel afval de Biesbosch instroomt is niet zo vreemd. In de Biesbosch komen namelijk uitlopers van de Rijn en de Maas samen en dat water neemt afval mee, soms helemaal vanuit Duitsland.

Het is niet helemaal duidelijk waar het afval nou precies vandaan komt en hoe het allemaal in de Biesbosch terechtkomt. Wat wel duidelijk is, is dat het afval voornamelijk uit plastic bestaat. Rijkswaterstaat onderzocht het en 94% van het afval bleek uit plastic te bestaan.

Natuurbeheer onder druk
Het schoonhouden van het gebied is ook geen kat in het bakkie. Staatsbosbeheer beschikt namelijk niet over het geld om het gebied schoon te houden. ‘In de Biesbosch werken 18 mensen en we krijgen geen euro voor afvalverwerking. Dat doen we er in feite gratis bij. En die tijd en kosten gaan weer af van het natuurbeheer’, vertelt boswachter Blom tegen Pointer.

Wat de effecten zijn van al die plastic in de oevers en in de natuur is ook niet bekend. ‘Vroeger dachten we dat afval allemaal naar zee stroomde en dat daar plastic soup ontstond, maar heel veel blijft achter op de oevers’, zegt rivieronderzoeker Barendrecht. ‘Daar zal schade ontstaan, maar daar is nog niet zo veel onderzoek naar gedaan. Plastic valt uiteen in kleinere stukjes. En het punt is: die vergaan niet.’

Op zondagavond om 19:00 bij KRO-NCRV op NPO Radio 1 hoor je meer over het onderzoek van Pointer.

Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner RTV Dordrecht.